Arbeta som fredsobservatör i Latinamerika - Kristna Fredsrörelsen

Arbeta som fredsobservatör i Latinamerika

Datum: mars 17, 2023 | Kategori: Internationell medföljning, Lediga jobb

Vill du möjliggöra för människorättsförsvarare och fredsaktivister att utföra sitt viktiga arbete i kontexter där mänskliga rättigheter inte alltid respekteras? Talar du god spanska och brinner för en fredligare värld?

Sök då till årets uttagning och få chansen att bli en av Kristna Fredsrörelsens fredsobservatörer!

Om oss  

Kristna Fredsrörelsen är en ideell organisation som arbetar för fred och rättvisa, ett samhälle utan våld och ett hållbart sätt att leva. Vi skapar handlingsutrymme för hotade människorättsförsvarare och stödjer fredsaktivister i konfliktområden i Latinamerika och Afrika. Kombinerat med folkbildnings- och opinionsarbete i Sverige bidrar vi till att skapa fredliga och inkluderande samhällen. Vår rörelse vilar på en hundraårig tradition av att förändra samhället genom ickevåld och vi strävar alltid efter att vara en del av den förändring som vi vill se i världen. Kristna Fredsrörelsen är en medlemsbaserad organisation med aktiva medlemmar spridda över Sverige. Vi är ca 50 anställda fördelade på huvudkontoret i Stockholm och våra tre landkontor i Colombia, Guatemala och Mexiko.

Välkommen att bli del av ett team med stor vilja att påverka och göra skillnad! Läs mer om oss på www.krf.se/om-oss/.

Ditt uppdrag som fredsobservatör

Kristna Fredsrörelsen skapar handlingsutrymme för människorättsförsvarare genom metoden internationell medföljning, också kallad preventiv närvaro. Fredsobservatörer är fysiskt närvarande vid till exempel riskfyllda resor eller demonstrationer, sprider information om människorättsförsvararnas situation och påminner nationella myndigheter och internationella organisationer om deras skyldigheter. På det sättet bidrar vi till att minska människorättsförsvarares utsatthet för övergrepp. Insatserna ökar samtidigt deras möjligheter att verka för mänskliga rättigheter – en nyckel till en rättvis och hållbar fred.

Uppdraget som fredsobservatör handlar framförallt om att bidra med fysisk medföljning vilket innebär att du följer människorättsförsvarare på riskfyllda resor, demonstrationer och andra aktiviteter. Tillsammans med ett team bestående av andra fredsobservatörer och specialister bidrar du till att hålla nationella myndigheter och internationella organ informerade om sina skyldigheter att uppfylla internationella konventioner om mänskliga rättigheter. Du planerar, följer upp och utvärderar arbetet. Ett visst administrationsarbete ingår i uppdraget. Du rapporterar till koordinator/landrepresentant. Alla fredsobservatörer bor i ett gemensamt boende som Kristna Fredsrörelsen står för.

Om dig

Kvalifikationer

 • Du behärska det spanska språket mycket väl i både tal och skrift.
 • Du ska ha erfarenhet av Latinamerika t.ex. att du kommer därifrån eller har arbetat/volontär/studier på kontinenten.

Personliga egenskaper

 • Du kan röra dig mellan olika typer av människor (småbrukare till myndighetsfolk)
 • Du är relationsskapande och inger förtroende.
 • Du har mycket god samarbetsförmåga och relaterar till andra på ett lyhört sätt.
 • Förmåga att förstå komplexa kontexter och god analytisk förmåga
 • Du är intresserad av att lära dig nya saker och utvecklas.
 • Du kan reflektera över dina privilegier i relation till andra
 • Du är flexibel och har stor anpassningsförmåga.
 • Du har god observationsförmåga och kan i stunden läsa av en specifik situation

Meriterande för uppdraget

 • Erfarenhet av att arbeta i utsatta situationer, ex som människorättsförsvarare, eller ha arbetat med människorättsförsvarare.
 • Kunskap om mänskliga rättigheter, fred och konflikt
 • Erfarenhet av olika ideella verksamheter, föreningar eller folkrörelsearbete

Vi erbjuder dig

 • Ett meningsfullt arbete i ett stimulerande sammanhang
 • Friskvårdsbidrag och friskvårdstimme
 • Utlandsförsäkring
 • Gemensamt boende bekostat av arbetsgivare

Övrig information

Placering: Ospecificerad stationeringsland. Det finns tyvärr ingen möjlighet att välja stationeringsland utan vi matchar rätt kandidat till respektive land och team. KrF har anställda på alla kontoren men fredsobservatörerna arbetar i Bogotá, Villavicencio och Quibdó i Colombia och San Cristóbal de las Casas i delstaten Chiapas i södra Mexiko.

Tillträde: Utbildning och förberedelse startar i början av september 2023 i Stockholm och utresa till insatslandet sker i slutet av september 2023.

Sysselsättningsgrad: Heltid

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning med start i september 2023 och drygt 1 år framåt.

Är det dig vi söker? Se hur du ansöker nedan!

Ansökan

Din ansökan ska bestå av ett CV och personligt brev, som besvarar följande två frågor på spanska:

 1. Kan du beskriva en händelse/situation där du har bidragit till att skapa engagemang?
 2. På vilket sätt ser du att dina livserfarenheter kan komma till nytta i arbetet som fredsobservatör?

Skicka din ansökan senast 11 april till rekrytering@krf.se. Ange ”Fredsobservatör 2023″ som referens när du skickar in din ansökan.

Rekryteringsprocessen

Din ansökan behandlas och bedöms av vårt team. Om du går vidare kommer du att kallas till intervjudagar lördagen den 29 april och söndagen den 30 april på Kristna Fredsrörelsens kontor i Alvik, Stockholm. Du står själv för eventuell resa, logi och måltider. Därefter väljs slutkandidater ut och kallas för en sista intervju med koordinatörerna i Colombia och Mexiko.

Kontakt

För frågor om uppdraget kontakta gärna programsekreterare Marita Rodriguez via e-post marita.rodriguez@krf.se. Har du frågor om  rekryteringsprocessen kan du kontakta Milosz Kusz via e-post milosz.kusz@krf.se.

Vi undanber oss vänligen men bestämt kontakt med rekryterare samt säljare av annons- eller bemanningslösningar.