Kristna Fredsrörelsen söker koordinatör till Guatemala - Kristna Fredsrörelsen

Kristna Fredsrörelsen söker koordinatör till Guatemala

Datum: mars 17, 2023 | Kategori: Internationell medföljning, Lediga jobb

Vill du tillsammans med oss skapa förutsättningar för människorättsförsvarare att förändra och arbeta för fred och rättvisa? Vill du axla rollen som vår koordinatör i Guatemala? Då ska du söka arbetet redan idag! Välkommen att vara med och utveckla vårt arbete för fred och rättvisa.

Om oss
Kristna Fredsrörelsen är en ideell organisation som arbetar för fred och rättvisa, ett samhälle utan våld och ett hållbart sätt att leva. Vi skapar handlingsutrymme för hotade människorättsförsvarare och stödjer fredsaktivister i konfliktområden i Latinamerika och Afrika. Kombinerat med folkbildnings- och opinionsarbete i Sverige bidrar vi till att skapa fredliga och inkluderande samhällen. Vår rörelse vilar på en hundraårig tradition av att förändra samhället genom ickevåld och vi strävar alltid efter att vara en del av den förändring som vi vill se i världen. Kristna Fredsrörelsen är en medlemsbaserad organisation med aktiva medlemmar spridda över Sverige. Vi är ca 50 anställda fördelade på huvudkontoret i Stockholm och våra tre kontor i Colombia, Guatemala och Mexiko.

Välkommen att bli del av ett team med stor vilja att påverka och göra skillnad! Läs mer om oss på www.krf.se/om-oss/

Ditt uppdrag

Kristna Fredsrörelsen har arbetat i Guatemala sedan 1994. Där arbetar vi med metoden internationell medföljning, också kallad preventiv närvaro. Vi skapar handlingsutrymme för människorättsförsvarare och bidrar till att minska människorättsförsvarares utsatthet för övergrepp och öka deras möjligheter att verka för mänskliga rättigheter – en nyckel till en rättvis och hållbar fred.

Koordinatören är ansvarig för verksamheten och personal i Guatemala. En central och viktig del i arbetet är att leda teamet och att utveckla det strategiska arbetet. Förutom koordinatören består för närvarande det ordinarie teamet av en specialist i skydd och säkerhet och en ekonom. Eftersom teamet är litet innebär det att koordinatören har mycket varierade arbetsuppgifter.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

 • Kristna Fredsrörelsens legala representant och företrädare i Guatemala, vilket inkluderar externa relationer med samarbetsparter och allierade samt ansvar gentemot lokala myndigheter i landet.
 • Personal- och säkerhetsansvar för Kristna Fredsrörelsens personal i Guatemala  (uppföljning av arbetsmiljö, psykosocial hälsa, säkerhetsåtgärder, krishantering).
 • Ansvar för utvecklingen av Kristna Fredsrörelsens arbete i Guatemala, att bidra till projektutveckling och etablera nya samarbeten för att på bästa sätt uppfylla organisationens målsättning med arbetet i Guatemala.
 • Ansvar att fullfölja hela projektcykeln för KrF:s verksamhet i Guatemala; planering, uppföljning, rapportering och säkerhetsställa intern styrning och kontroll.
 • Ekonomiansvar genom god budgetplanering, uppföljning och rapportering.

Förutom teamet i Guatemala har koordinatören ett nära samarbete med programsekreteraren för fredstjänstprogrammet, chefen för det internationella arbetet, HR-ansvarig på Sverigekontoret samt koordinatörsskollegor i Colombia och Mexiko.

Din profil

Vi söker dig som har:

 • Gedigen ledarerfarenhet, inklusive erfarenhet av att leda och utveckla team i svåra miljöer och kontexter.
 • Erfarenhet av resultatbaserat arbete, att driva en grupp mot uppsatta mål samt PME.
 • Erfarenhet av ekonomiadministration och budgetansvar.
 • Gedigen arbetslivserfarenhet av Latinamerika, gärna genom eget ursprung därifrån.
 • Erfarenhet av säkerhet- och konfliktanalyser och krishantering.
 • Erfarenhet av arbete med mänskliga rättigheter och/eller freds- och konfliktfrågor, gärna metoden internationell medföljning eller andra former av skydd av människorättsförsvarare och/eller civilbefolkning i våldsamma kontexter.

För att lyckas i rollen som koordinatör är du engagerad, driven och målfokuserad. Du har förmåga att planera och organisera ditt arbete på ett effektivt sätt. Du kan arbeta självständigt och är van vid att ta egna initiativ. Du är van vid att befinna dig i komplexa situationer och kontexter, analysera och dra logiska slutsatser och att omsätta det i verksamheten. Du har förmåga att skapa och förvalta nya relationer och trivs med att nätverka med såväl interna som externa aktörer.

Som ledare är du kommunikativ, förtroendeingivande och prestigelös. Du är trygg i ditt ledarskap, är inkluderande och skapar trygghet för alla i en grupp oavsett social identitet. Du är van att leda människor med olika bakgrund, trosuppfattningar och har förmåga att se och ta tillvara på olikheter. Du kan reflektera över dina privilegier i relation till andra.

För att trivas i rollen som koordinatör krävs att du har förmåga att anpassa dig till förändringar på organisationsnivå, projektnivå och individnivå och att du är intresserad av att lära dig nya saker och att utvecklas. Detta eftersom Kristna fredsrörelsen, kontexten och verksamheten är i ständig utveckling och förändring.

Det officiella språket på fältkontoret är spanska och ställer därför höga krav på dina språkkunskaper i spanska i både tal och skrift. Likaledes bör du ha mycket goda kunskaper i svenska i tal skrift. Du bör känna dig bekväm med att föra samtal på engelska.

Meriter

 • Det är en merit om du har vana av att hålla i workshops.
 • Det är meriterande är om du har kännedom om Kristna Fredsrörelsen, kunskaper i ickevåld och erfarenhet av folkrörelsearbete är meriterande eller har erfarenhet av andra ideella verksamheter, föreningar eller folkrörelsearbete.

Vi erbjuder

 • Ett meningsfullt arbete i ett stimulerande sammanhang
 • Friskvårdsbidrag och friskvårdstimme
 • Utlandsförsäkring
 • Goda möjligheter till förnyat kontrakt för fortsatt arbete.

Tillträde: I början av september

Placering: Guatemala

Varaktighet: Anställningen är 2 år med möjlighet till förlängning under förutsättning att finansiering finns.

Låter det intressant?

Välkommen att skicka din ansökan som ska bestå av CV och personligt brev. Det personliga brevet vill vi att du skriver på spanska och där ska du svara på följande frågor:

 1. Beskriv en situation då du fått en grupp att sträva mot samma mål
 2. På vilket sätt ser du att dina livserfarenheter kan komma till nytta i arbetet som koordinatör i Guatemala
 3. Beskriv hur du hanterar situationer där olika viljor behöver hanteras när uppifrån tagna beslut inte riktigt är det arbetsgruppen hade önskat.

Skicka din ansökan senast 17 april 2022. Ansökningshandlingar sänds till: rekrytering@krf.se. Ange ”Ansökan- koordinatör Guatemala” som referens när du skickar in din ansökan. Vid frågor kontakta verksamhetschef för det internationella arbetet Elisabeth Lundgren på e-post elisabeth.lundgren@krf.se.

Vi undanber oss vänligen men bestämt kontakt med rekryterare samt säljare av annons- eller bemanningslösningar.