Bli fredsobservatör i Colombia! - Kristna Fredsrörelsen

Bli fredsobservatör i Colombia!

Date: maj 3, 2024 | Kategori: Colombia, Internationell medföljning, Lediga jobb

Vill du möjliggöra för människorättsförsvarare att utföra sitt viktiga arbete i kontexter där mänskliga rättigheter inte alltid respekteras? Talar du god spanska och brinner för en fredligare värld? Sök då till årets uttagning och få chansen att bli en av Kristna Fredsrörelsens fredsobservatörer i Colombia!

Om oss

Kristna Fredsrörelsen är en ideell organisation som arbetar för fred och rättvisa, ett samhälle utan våld och ett hållbart sätt att leva. Vi skapar handlingsutrymme för hotade människorättsförsvarare och stödjer fredsaktivister i konfliktområden i Latinamerika och Afrika. Kombinerat med folkbildnings- och opinionsarbete i Sverige bidrar vi till att skapa fredliga och inkluderande samhällen. Vår rörelse vilar på en hundraårig tradition av att förändra samhället genom ickevåld och vi strävar alltid efter att vara en del av den förändring som vi vill se i världen. Kristna Fredsrörelsen är en medlemsbaserad organisation med aktiva medlemmar spridda över Sverige. Vi är ca 40 anställda fördelade på huvudkontoret i Stockholm och våra tre landkontor i Colombia, Guatemala och Mexiko.

Välkommen att bli del av ett team med stor vilja att påverka och göra skillnad! Läs mer om oss på https://krf.se/

Ditt uppdrag som fredsobservatör

Kristna Fredsrörelsen skapar handlingsutrymme för människorättsförsvarare genom metoden internationell medföljning. Fredsobservatörer är fysiskt närvarande vid till exempel riskfyllda resor eller demonstrationer, sprider information om människorättsförsvararnas situation och påminner nationella myndigheter och internationella organisationer om deras skyldigheter. På det sättet bidrar vi till att minska människorättsförsvarares utsatthet för övergrepp och ökar deras möjligheter att verka för mänskliga rättigheter – en nyckel till rättvis och hållbar fred.

Uppdraget som fredsobservatör handlar framför allt om att bidra med fysisk medföljning vilket innebär att du följer människorättsförsvarare på riskfyllda resor, demonstrationer och andra aktiviteter. Tillsammans med ett team, bestående av andra fredsobservatörer och specialister, bidrar du till att hålla nationella myndigheter och internationella organ informerade om deras skyldigheter att uppfylla internationella konventioner om mänskliga rättigheter. Du planerar, följer upp och utvärderar arbetet. Ett visst administrationsarbete ingår i uppdraget. Du rapporterar till landrepresentanten på plats. Alla fredsobservatörer bor i ett gemensamt boende som Kristna Fredsrörelsen står för.

Om dig

Kvalifikationer

 • Du behärskar det spanska språket mycket väl i både tal och skrift.
 • Du har erfarenhet av Latinamerika t.ex. att du kommer därifrån eller har arbetat/varit volontär/eller studerat på kontinenten.

Personliga egenskaper

 • Du kan röra sig mellan olika typer av människor.
 • Du är relationsskapande och inger förtroende.
 • Du har mycket god samarbetsförmåga och relaterar till andra på ett lyhört sätt.
 • Du har förmåga att förstå komplexa kontexter och har god analytisk förmåga
 • Du är intresserad av att lära dig nya saker och att utvecklas.
 • Du kan reflektera över dina privilegier i relation till andra
 • Du är flexibel och har stor anpassningsförmåga.
 • Du har god observationsförmåga och kan i stunden läsa av en specifik situation.

Meriterande för uppdraget

 • Erfarenhet av att arbeta i utsatta situationer, ex som människorättsförsvarare, eller ha arbetat med människorättsförsvarare.
 • Kunskap om mänskliga rättigheter, fred och konflikt.
 • Erfarenhet av olika ideella verksamheter, föreningar eller folkrörelsearbete.

Vi erbjuder dig

 • Ett meningsfullt arbete i ett stimulerande sammanhang.
 • Friskvårdsbidrag och friskvårdstimme.
 • Utlandsförsäkring.
 • Gemensamt boende bekostat av arbetsgivare.

Övrig information

Placering: Placering är antingen på KrFs kontor i Villavicencio eller Quibdó. Det finns tyvärr ingen möjlighet att välja ort utan vi matchar kandidat och team.

Tillträde: Utbildning och förberedelse startar i september/oktober 2024.

Sysselsättningsgrad: Heltid

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning med start i september/oktober 2024 och drygt 1 år framåt.

Ansökan

Din ansökan ska bestå av ditt CV, två referenter samt personligt brev, som besvarar följande två frågor på spanska:

 1. Kan du beskriva en händelse/situation där du har bidragit till att skapa engagemang?
 2. På vilket sätt ser du att dina livserfarenheter kan komma till nytta i arbetet som fredsobservatör?
  Skicka din ansökan senast 26 maj till rekrytering@krf.se. Ange ”Fredsobservatör 2024″ som referens när du skickar in din ansökan.

Rekryteringsprocessen

Rekrytering sker löpande så skicka in din ansökan så snart så möjligt. Är din profil intressant går du vidare i processen genom att vi skickar ett skriftligt test på spanska som skall göras under angiven tidsram. Kandidater som går vidare efter testet kommer intervjuas.

Kontakt

För frågor om uppdraget kontakta gärna programsekreterare Marita Rodriguez via e-post marita.rodriguez@krf.se eller landrepresentant för Colombia, Ingvill Breivik på ingvill.brevik@swefor.org

Vi undanber oss vänligen men bestämt kontakt med rekryterare samt säljare av annons- eller bemanningslösningar.