Alberto Patishtán tillsammans med sin dotter Gabriela. Foto: Colectivo Ik.
Alberto Patishtán fri – efter 13 år

I onsdags skedde det genombrott som människorättsförsvarare i Mexiko och på andra håll i världen kämpat för i 13 år: Den oskyldigt fängslade läraren Alberto Patishtán är nu äntligen fri!

Kristna Fredsrörelsens har följt Alberto Patishtáns fall sedan 2008. Våra fredsobservatörer i Mexiko har besökt honom i fängelset och många personer här i Sverige har skrivit under upprop för hans frigivande. Tack vare fredsobservatörernas besök så har myndigheterna och fängelsepersonalen fått internationella ögon på sig, något som minskar risken för övergrepp och missförhållanden. Men också Kristna Fredsrörelsens medlemmar i Sverige har spelat en viktig roll genom de blixtaktioner och upprop som gjorts för Patishtán genom åren. Utan påtryckningar från organisationer som Kristna Fredsrörelsen är det mindre troligt att frigivningen skulle ha ägt rum. Tack vare den internationella uppmärksamheten har Patishtán blivit en symbol för bristen på rättvisa i Mexiko och när han nu är fri så kan hans exempel också bana vägen för att andra oskyldiga fångar släpps fria.

“Alberto Patishtán såg hur folket led och hur de lokala myndigheterna istället för att utföra utlovade förbättringar lade pengarna i egen ficka. På grund av sitt engagemang för rättvisa och för att få borgmästaren i El Bosque utbytt anklagades Alberto Patishtán år 2000 för att i ett bakhåll ha skjutit ihjäl sju poliser utanför samhället. Han dömdes till 60 års fängelse. Huvudvittnet i rättegången som påstod sig ha sett Alberto vid brottsplatsen är son till borgmästaren under den tiden.” skriver fredsobservatören Aino Ravandoni på vår blogg. Läs hela inlägget om Patistháns frigivning här.

Vi på Kristna Fredsrörelsen gläds åt att Patishtán nu har återfått sin frihet och kunnat återförenas med sin familj. Det är en viktig seger för rättvisan i Mexiko. Men fortfarande återstår mycket arbete. 40 % av alla fångar i Mexiko sitter fängslade utan rättegång och många är oskyldigt dömda. Vad gäller Patishtáns fall så har vår mexikanska samarbetsorganisation Frayba redan sagt att de ska driva fallet till den interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter för att Patishtán ska ersättas för de år som han suttit oskyldigt fängslad.

Gå med i Kristna Fredsrörelsens aktionsnätverk så kan du också delta i upprop och kampanjer för fred och mänskliga rättigheter: https://krf.se/aktionsnatverket-underskrifter-som-raddar-liv/

Rättning: I Fredsnytt nr 3-4/2013 finns en artikel som säger att Alberto Patishtán inte skulle friges. Den trycktes innan nyheten om hans frigivning kom och baserades på den kunskap Kristna Fredsrörelsen hade då.