Boka en föreläsning med fredsobservatörer
Boka en föreläsning med hemkomna fredsobservatörer!

Efter ett år i Guatemala, Colombia och Mexiko har nu flera av Kristna Fredsrörelsens fredsobservatörer kommit hem. Och nu har din församling/skola/organisation chansen att boka en föreläsning med fredsobservatörerna.

Det senaste året har varit väldigt innehållsrikt i de länder som fredsobservatörerna har verkat i. Stora framsteg har gjorts för fred, rättvisa och mänskliga rättigheter, men även händelser som ger oroväckande föraningar om framtiden har också skett.

Colombia

I Colombia har det gångna året handlat mycket om landets fredsprocess, som äntligen kan leda till slutet på den över 50 år långa konflikten i landet. Men mycket är ännu inte klart, och det är fortfarande många punkter där regeringen och Farc-gerillan inte är överens. Oroligheterna i Colombia har också fortsatt under året, exempelvis i regionen Chocó där Kristna Fredsrörelsens fredsobservatörer medföljer människorättsförsvarare. I april och november bombades till exempel nära flera samhällen vid floden Capá, där Kristna Fredsrörelsens medföljda organisation Cocomopoca verkar.

> Läs mer om fredsobservatörerna i Colombias år

Guatemala

Guatemalas år har för organisationerna som Kristna Fredsrörelsen medföljer mest handlat om två stora rättsprocesser: dels mot den förre diktatorn Efraín Ríos Montt för folkmord och dels mot exmilitärer på militärbasen Sepur Zarco för brott mot mänskligheten, mord och tvångsförsvinnanden. Kristna Fredsrörelsen har medföljt organisationerna AJR, som samlat röster från ixilfolket som utsattes för folkmord av Ríos Montt, och Mujeres Transformando el Mundo, som har representerat de kvinnor som hölls som sexslavar på Sepur Zarco. I slutet av februari dömdes exmilitärerna i Sepur Zarco-målet till 240 respektive 120 års fängelse, medan Ríos Montt fallet har skjutits upp.

Läs mer om Sepur Zarco-domen

Mexiko

I Mexiko har Kristna Fredsrörelsen ökat antalet medföljda personer i landet. Och det behövs. Människorättsförsvarare som prästen Marcelo Perez Pérez, som protesterar mot korruptionen i landet, har vid flera tillfällen fått ta emot hot och även mordhot.  Mexiko har också fått kritik från bland annat FN om hur hög halten av tvångsförvinnanden i landet är, men även den otrygga situationen som migranter från Centralamerika som befinner sig i Mexiko har präglat 2015. Kristna Fredsrörelsen har under 2015 gjort en migrantutredning som visar att det blir allt svårare för migranter att ta sig genom Mexiko till USA, och att landet numera står för fler deporteringar av migranter än vad USA gör.

Läs mer om vad som har hänt i Mexiko under 2015

Boka föreläsning

Är du intresserad av att en hemkommen fredsobservatör kommer och håller en föreläsning hos dig? Kontakta då Sandra Eriksson via [email protected] eller via telefon 08-453 68 79.