kollage_StefanLöfven_JAS_LottaSjöströmBecker
”Dags för regeringen att kliva fram och ta ansvar för vapenexporten till Indien och Pakistan”

Pressmeddelande apropå stridigheterna mellan Indien och Pakistan.

Nu finns ett gyllene tillfälle för Sverige att göra om och göra rätt, och dra sig ut Gripen-affären med Indien, säger Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare för Kristna Fredsrörelsen.

De senaste dagarna har kärnvapenmakterna Indien och Pakistan varit i flygstrid med varandra. Det finns en reell risk för fullskaligt krig. Liksom vid flera tidigare tillfällen rör konflikten den omstridda regionen Kashmir. Indien och Pakistan har utkämpat ett antal krig mot varandra sedan självständigheten från Storbritannien.

Likväl fortsätter Sverige sin vapenexport. I slutet av 2018 beviljades utförseltillstånd av krigsmateriel till båda länderna. (Krigsmateriel för strid till Indien och övrig krigsmateriel till Pakistan.)

Sedan april i fjol finns nya riktlinjer som ska innebära skärpt kontroll av svensk vapenexport. Liksom tidigare bör inte tillstånd beviljas om en stat är inblandad i en internationell konflikt som riskerar att leda till väpnad konflikt.

I april hade statsminister Stefan Löfven besök av sin indiska motsvarighet Narendra Modi och diskuterade då en stororder JAS Gripen-plan.

Sverige exporterar vapen till två kärnvapenmakter som nu står vid randen till krig. Nu går det inte längre att gömma sig bakom ett luddigt regelverk och vinstintresse.  Nu är tillfälle för regeringen att kliva fram och ta ansvar – allt annat vore att acceptera att svenska vapen direkt bidrar till krig, säger Lotta Sjöström Becker.

Läs mer

Stridsplan och miljarder i potten, debattartikel i tidningen Dagen den 18 april 2018

(Foto från vänster: Kristian Pohl/Regeringskansliet, Pavel Vanka/Flickr, Jöran Lindeberg/Kristna Fredsrörelsen)