martin-luther-king-tal
Karta Otillgänglig

Den tredje måndagen i januari firar vi Martin Luther King-dagen genom att öva oss i civilkurage, vara med när eldsjälen Domino Kai får pris för sitt långa arbete för romers rättigheter  utdelningen av Martin Luther King-priset, och gå på ett seminarium med Uppsala lokalgrupp om ickevåld för klimatet i.

Öva civilkurage på Studiefrämjandet i Stockholm

Hur säger du ifrån när du ser att chefen tafsar på en anställd?
Om någon kallar ett barn för ”jävla arab” – hur agerar du då?

Att stå upp mot orättvisor och agera när någon blir illa behandlad är inte lätt och något vi behöver träna på. Nu har du chansen att för 50 kr (gratis för våra medlemmar) gå vår kurs i civilkurage.
Du får verktyg att stå upp för den som blir utsatt för härskartekniker, sexism, våld och rasism – i fikarummet, på bussen eller ute på stan. Civilkuraget måste sitta i kroppsminnet, därför innehåller passet praktiska övningar inom:

  • Röst som maktmedel
  • Balans och kroppsspråk
  • Härskar- och främjartekniker
  • Rollspel

Kursen hålls i samarbete med Studiefrämjandet. Kontant betalning eller Swish på plats.

Var: Bryggarsalen
Norrtullsgatan 12 N
113 27 Stockholm
Tid: Måndag den 21 januari 2019 17:30-18:45
Anmälan senast 20/1 till [email protected]

Efter kursen har alla möjlighet att delta i utdelningen av ickevåldspriset Martin Luther King och lyssna till årets pristagare Domino Kai (se nedan)
Var: Bryggarsalen
Norrtullsgatan 12 N
113 27 Stockholm
Tid: 17:30-18:45
Anmälan senast 20/1 till [email protected]

Martin Luther King-priset delas ut i Norrmalmskyrkan i Stockholm

Prisutdelningen sker 21 januari kl 19.00 i Norrmalmskyrkan i Stockholm – platsen där Martin Luther King själv predikade i samband med att han mottog Nobels fredspris.

– Jag är fantastiskt glad över att ha fått Martin Luther King-priset. Jag har egentligen inga ord som beskriver vilken glädje detta är och hur viktigt detta är, säger Domino Kai.

Juryns motivering lyder:
”Romernas långa historia i Sverige kantas av kampen för ett värdigt liv och lika rättigheter. Domino Kai har genom praktiskt arbete och opinionsbildning gett röst åt en grupp som alla pratar om men som sällan blir lyssnad på. I sann Martin Luther King-anda är han en brinnande folkbildare, brobyggare och inspiratör som steg för steg gör världen bättre genom goda idéer, mycket arbete och stort hjärta.”

Uppsala om ickevåld för klimatet

Kristna fredsrörelsens lokalgrupp i Uppsala bjuder in till ett kvällssamtal om hur ickevåld kan användas i kampen för klimatet.

17.30-20.00 den 21 januari på Kollaboratoriet Uppsala (Östra Ågatan 19). Anmäl gärna intresse på evenemangets inbjudan på Facebook.

Karl Andreasson från Ende Gelände Sweden delar med sig av sina personliga upplevelser från civil olydnadsaktioner mot kolgruvor i Tyskland. Programmet innehåller interaktiva övningar och diskussioner om olika sätt att agera för klimatet med ickevåld.

Kvällen avslutas traditionsenligt med ljuständning och tal vid Martin Luther Kings plan.

Karl är aktiv i tränar-kollektivet Climate Justice Program, som stöttar mobiliseringen för Ende Gelände och Extinction Rebellion Sweden, samt i European Changemakers, ett projekt med målet att aktivera tusentals unga runtom Europa att stå upp för demokrati och klimaträttvisa.

Upplägg
Fika serveras från 17.30
18.00 Om Martin Luther King-dagen
Karl Andreasson om ickevåldsaktioner för klimatet
19.30 Ljusvandring till Martin Luther King plan (bakom Universitetsaulan)
20.00 Tack för ikväll

Arrangemanget genomförs i samarbete med Bilda.