Kristna freds har i samarbete med Equmeniakyrkan utbildat Medföljare som ska hjälpa människor på asylboenden.
Laddar Karta...

Under våren har vi startat pilotprojektet Medföljare, där personer från olika religioner har gett stöd till flyktingar på asylboenden. Och nu har du chans att vara med i nästa utbildning av Medföljare i Stockholm!

Om Medföljare

Medföljare är ett nytt koncept där människor av olika tro tillsammans utbildas för att öka tryggheten och vara ett moraliskt stöd för personer som bor på asylboenden, genom medföljarens fysiska närvaro. Under våren har en första grupp varit aktiv på ett asylboende i Stockholm, och nu är det alltså dags för en ny utbildning i Stockholm! Lyssna gärna på ett radioreportage från P1 från en medföljning som skedde under våren (reportaget börjar 09:59 in i klippet).

Utbildningen riktar sig till dig som vill engagera dig för att ge stöd till asylsökande personer, och som kan tänka sig att göra detta tillsammans med personer från olika ursprung och med olika religiösa uppfattningar. Metoden vi använder bygger på medföljningsmetoden som exempelvis Kristna Fredsrörelsen arbetar med internationellt. Efter utbildningen ska deltagarna på frivillig basis finnas närvarande på asylboenden eller på andra ställen där asylsökande vistas och bidra till en tryggare tillvaro för människor.

Praktisk information

Tid och datum för utbildningen: Tisdagen den 13:e september och torsdagen den 15:e september mellan 17:30-20:30. Fika finns tillgängligt från 17:00.

Plats: Stockholms stift, Klara Södra kyrkogata 1, 3 tr.

Anmälan: För att anmäla dig till Medföljare-utbildningen skickar du ett mail till [email protected]. I mailet ska du ange namn, religion/organisation samt om du har en tillhörighet i en lokal församling. Sista anmälningsdag är den 4 september.

Utbildningen kommer att hållas av Kristna Fredsrörelsen och Sveriges Interreligiösa Råd i samverkan med Svenska kyrkan i Stockholms stift samt Equmeniakyrkan.

Pilotprojekt

Projektet Medföljare är det första i sitt slag i Sverige och utbildningen är helt kostnadsfri.  Konceptet prövas under 2016 i Stockholm och Göteborg. Du som vill vara med får gärna, om ni är intresserade av att bli utbildade till Medföljare, tipsa andra församlingar och samfund i närområdet att vara med. De som går utbildningen kommer att ha inflytande på utformningen av ett framtida projekt.

Bakom projektet står Kristna Fredsrörelsen, Sveriges interreligiösa råd och Equmeniakyrkan. Pilotprojektet har ett interreligiöst symbolvärde och sin bas i ”Vägra Hata”-kampanjen som samlat ledare för alla religiösa grupper i Sverige som tagit avstånd från användandet av religiösa argument för att legitimera hat och våld.

Mer information

Du kan läsa mer om pilotprojektet Medföljare här.

denna PDF-fil finns mer ingående information om Medföljare-konceptet och vad utbildningen i stora drag kommer att innehålla. Om du har frågor om utbildningen är du varmt välkommen att skicka dem till Kristna Fredsrörelsens kommunikatör Julle Bergenholtz på [email protected].