Fira Martin Luther King-dagen med KrF
Fira Martin Luther King-dagen med Kristna Fredsrörelsen

I år är det 50 år sedan medborgarrättskämpen och ickevåldsikonen Martin Luther King mördades. I samband med Martin Luther King-dagen 15 januari januari bjuder Kristna Fredsrörelsen in till evenemang i flera städer runt om i landet i Martin Luther Kings anda.

Jönköping

I have a dream – en musikdramatisk föreställning

”I have a dream” är en musikdramatisk föreställning som har sin utgångspunkt i Martin Luthers Kings berömda tal. Föreställningen kommer beröra teman som orättvisor, allas lika värde med grunden i det enskilda lilla och det eviga stora hoppet – drömmen om en bättre värld.

Dramat är nyskrivet. Sångerna är hämtade ur populärmusiken, särskilt sammansatta och arrangerade till denna föreställning. Bl.a. hörs sånger av Laleh, Sting, ABBA m.fl.

Medverkar gör:
Amatörskådespelare
Projektkör med ett 100-tal sångare
Håkan Persson, piano
Erik Anjou, gitarr
Bosse Hellgren, bas
Michael Svaninger, trummor

Manus/Regi: Henrik Ydreborg
Dirigent: Maria Ydreborg

Inträde: 150:- (barn under 12 år gratis)
Förköp: Nya Musik, Trädgårdsgatan 12, Tfn: 036-169750

Arr. i samarbete med Studieförbundet Bilda
www.immanuelskyrkan.com

Tid: Söndag 14 januari kl 18.00-19.00
Plats: Immanuelskyrkan, Oxfordsgatan 15, Jönköping

Stockholm

Martin Luther King-priset 2018

I Stockholm delas Martin Luther King-priset 2018 ut i Norrmalmskyrkan. Årets vinnare är Fatemeh Khavari.

Juryns motivering lyder:

”Som talesperson för Ung i Sverige har Fatemeh Khavari genomfört ickevåldslig kamp med dialog och rättvisa som riktmärke och visat på styrkan i att möta hat med kärlek. Genom en sittstrejk som började på Mynttorget i Stockholm mobiliserade Ung i Sverige och Fatemeh unga ensamkommande i kampen att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Fatemeh har med sitt ledarskap lyckats hålla samman en snabbt växande rörelse. Trots hat står hon upp för dem som behöver det mest, de som tidigare inte haft någon röst – i sann Martin Luther King-anda.”

– Jag känner mig stolt och får väldigt stor styrka av det här priset för att fortsätta kämpa för allas lika värde, säger Fatemeh.

Priset har delats ut varje år sedan 2005 till en person bosatt i Sverige som verkat i Martin Luther Kings anda. Tidigare pristagare har bland annat varit Martin Schibbye (2017), Malena Ernman (2016) och Anna Liebitis (2015). Prisutdelningen sker den 15 januari i Norrmalmskyrkan i Stockholm. Platsen där Martin Luther King själv predikade i samband med att han mottog Nobels fredspris.

Bakom priset står Sveriges Kristna Råd, Equmeniakyrkan och Kristna fredsrörelsen. Priset är verifierat och godkänt av Martin Luther Kings efterlevande.

Tid, prisutdelningen: Måndag 15 januari kl 19.00

Plats: Norrmalmskyrkan, Norrtullsgatan 37, Stockholm

Facebook: https://www.facebook.com/events/1762272097402855/

Uppsala

Martin Luther King-dagen med Kristna Freds – Ickevåld <3 teater

Kristna Fredsrörelsen i Uppsala bjuder in till en kväll i Martin Luther Kings anda där ickevåld och teater möts till förmån för Frihetsteatern i Palestina.

Från 18:30 serveras fika och vid 19:00 drar programmet igång.

Frihetsteatern i Jenin (http://www.thefreedomtheatre.org/)på Västbanken är en plats där kreativitet, kultur och teater får fungera som verktyg till motstånd mot ockupation. Med teaterns hjälp får unga människor se andra vägar till motstånd än våldets. Under den här kvällen kommer vi att få samla in pengar till Frihetsteaterns arbete. För många är det livsavgörande – vi får chansen att hjälpa till.

Jonatan Stanczak och Johanna Wallin som länge har arbetat med att leda teatern kommer även att finnas med under kvällen och berätta om teaterns arbete.

Vi bli även gästade av Teater Prego (http://www.teaterprego.se/) som är en högst spektakulär improvisationsteater baserad i Uppsala. Ingen vet riktigt vad föreställningen kommer innebära men du kan alltid räkna med underhållning på högsta nivå. Kvällen till ära ger Prego en föreställning med fokus på fred och aktivism.

Vi avslutar kvällen med en kort vandring till Martin Luther Kings plan där vi får höra till en del av Martin Luther Kings tal.

Varmt välkomna till en kväll i teatern, kulturen och det ickevåldsliga motståndets tecken!

Tid: 15 januari kl. 18:30 – 20:30

Plats: Kollaboratoriet, Östra Ågatan 19, Uppsala