Fredsobservatörerna gör vardagen säkrare

Under 2012 genomförde fredsobservatörerna i Colombia totalt 48 medföljningar för att skydda hotade människorättsförsvarare och civilbefolkning som organiserar sig för sina mänskliga rättigheter. Dessa medföljningar gjorde vardagen säkrare och bidrog med moraliskt stöd till personer som annars hade utsatt sig för stora risker. I en kommentar till fredsobservatörernas arbete säger den colombianska människorättsförsvararen Nancy Fiallo:

– Internationell medföljning är som ett osynligt paraply som jag alltid bär med mig. Även om observatörerna inte är med mig hela tiden så vet folk att jag har deras stöd.

I Mexiko genomförde fredsobservatörerna 28 medföljningar som varade från några timmar till upp till två veckor. Totalt tio organisationer i Mexiko fick medföljning under 2012 och bland de personer som medföljdes fanns 260 kvinnor och 302 män. Människorättscentret Frayba skriver i ett brev till Kristna Fredsrörelsen:

”Många människorättsförsvarare i Chiapas utsätts för förtryck, förföljelser, hot och aggressioner, men tack vare solidariteten från organisationer som Kristna Fredsrörelsen lyckas de behålla hoppet och motivationen för att fortsätta kämpa för en värld med mer rättvisa och värdighet.”  

Stöd fredsobservatörernas arbete genom att ge en gåva här

Du kan också följa fredsobservatörernas arbete på deras bloggar:

Colombia: sweforcolombia.wordpress.com

Guatemala & Mexiko: fredsobservatorerna.wordpress.com

Bild: Nancy Fiallo (mitten) tillsammans med fredsobservatörerna Zofie Bengtsson och Corinne Johnsson