JAS-plan
Pressmeddelande: ”Stefan Löfven har inget lärt av tidigare korruptionshärvor”

Idag vittnar Stefan Löfven i Stockholms tingsrätt om sin kontakt med en korruptionsåtalad lobbyist som deltagit i JAS-försäljning till Brasilien. Även personer från SAAB:s styrelse väntas vittna.

– Korruption och vapenaffärer går hand i hand. Det är pinsamt att Sveriges statsminister ens varit i närheten av denna affär, säger Kristna Fredsrörelsens generalsekreterare Lotta Sjöström Becker.

Ingen av de ovan nämnda är misstänkt för något brott, utan de är kallade för att bidra med information till en rättsprocess i Brasilien där förutom lobbyisten Mauro Marcondes även Brasiliens förre president Lula da Silva står åtalad, uppger Aftonbladet.

Avtalet med Brasilien är värt 39 miljarder kronor och trädde i kraft 2015. Nu arbetar SAAB och Stefan Löfven vidare på att sälja in en ännu större order av JAS-plan, denna gång till Indien i samarbete med den sedan tidigare korruptionsanklagade miljardären Gautam Adan.

– Stefan Löfven verkar inte blivit avskräckt av den brasilianska korruptionshärvan utan fortsätter att prioritera vapenindustrin framför att representera demokratin och regeringens feministiska utrikespolitik, säger Lotta Sjöström Becker.

Läs mer

Stridsplan och miljarder i potten, debattartikel av Lotta Sjöström Becker i tidningen Dagen den 18 april 2018

Kontakt

Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare för Kristna Fredsrörelsen, 08-453 68 47, [email protected]
Jöran Lindeberg, kommunikatör på Kristna Fredsrörelsen, 08-453 68 45, [email protected]

(Foto: Pavel Vanka / Flickr)