Välkommet med fredspristagare som betonar dialog

Kristna Fredsrörelsen gratulerar den tunisiska ”Nationella dialogkvartetten” till året Nobels fredspris!

– Det är en pristagare som använt ickevåldsmetoder för att bygga ett fredligt och demokratiskt samhälle, som jobbat för att sträva efter samförstånd och att nå kompromisser. Det är mycket tack vare dialogkvartetten som utvecklingen i Tunisien har varit framgångsrik i jämförelse med andra länder i Nordafrika och Mellanöstern så det är väldigt positivt att Nobelkommittéen väljer att lyfta upp detta arbete, säger Sofia Walan, generalsekreterare på Kristna Fredsrörelsen.

Den arabiska våren var en oerhört viktig ickevåldshändelse i Nordafrikas historia. Tyvärr har utvecklingen i många länder sedan dess gått i fel riktning. Att Nobelkommitteen därför lyfter ett exempel på arbete som har gett positivt resultat är oerhört viktigt, för att sprida kännedom och kunskap om vilka metoder som kan användas för att bygga hållbar fred och demokratiska strukturer.

– Som ickevåldsrörelse tycker vi såklart att det är extra glädjande att priset går till en viktig aktör i en ickevåldsrevolution. Det kan vara en inspiration till andra organisationer och människor i andra länder, säger Sofia Walan.