Om mänsklig säkerhet och kraften i ickevåldsliga alternativ
Rätten till vapenfri tjänst istället för värnplikt är kopplad till en persons etiska övertygelse om att det är moraliskt fel att använda vapen mot- och döda andra människor. Men en sådan övertygelse kan finna stöd också utanför den rent personliga moraluppfattningen.
Säkerhetspolitik förknippas oftast med militärt försvar, och många tänker att det enda sättet att skydda vår säkerhet är att ha tillräckligt med soldater och vapen för att kunna stå emot en angripare. Men det är i själva verket en väldigt ensidig bild av vad säkerhet faktiskt handlar om, och vilka alternativ som finns för att främja den.
I den militärt präglade världsbild som dominerar säkerhetspolitiken idag handlar säkerhet främst om att försvara statliga territorier och landgränser. Men det finns bredare perspektiv, där inte staters utan människors säkerhet sätts i centrum.
Mänsklig säkerhet uppnås istället bäst med ickevåldsmetoder, där man aktivt arbetar mot våld men utan att själv använda våld
Mänsklig säkerhet innebär till exempel skydd från klimathot, epidemier och fattigdom, och då är de militära verktygen inte alls effektiva. Det behövs istället helt andra insatser, och först och främst behöver vi arbeta förebyggande, för att undvika att problem, utmaningar och konflikter leder till väpnat våld och krig. Internationellt bistånd kan till exempel spela en väldigt viktig roll för att göra världen säkrare.
Krig leder till fruktansvärt mänskligt lidande. Forskning visar också att ett förändrat sätt att hantera konflikter – med mer fokus på just förebyggande arbete – skulle innebära enorma samhällsekonomiska vinster. Mot den bakgrunden är det både märkligt och tragiskt att det satsas så lite resurser på förebyggande insatser, jämfört med militära rustningar.
Militär säkerhet bygger på våld och hot om våld. Mänsklig säkerhet uppnås istället bäst med ickevåldsmetoder, där man aktivt arbetar mot våld men utan att själv använda våld. Ickevåld innebär alltså inte passivitet, tvärtom! Det finns hundratals sätt att aktivt agera ickevåldsligt mot våld, allt från konkreta motståndsaktioner till mindre konfrontatoriska metoder som istället bygger fredliga relationer. Och att ickevåld historiskt varit mer framgångsrikt än våld när det gäller att hantera konflikter finns det också vetenskapliga belägg för.
Mer om mänsklig säkerhet, ickevåld och alternativ till militära rustningar kan du läsa i Lars Ingelstams bok Fredspolitiska perspektiv, som Kristna Fredsrörelsen gav ut 2023, och som kan beställas här på vår webbsida eller lånas på bibliotek.