Aktuellt – Kristna Fredsrörelsen

Aktuellt från Kristna Fredsrörelsen

februari 21, 2020
Propuesta de evaluación externa SWEFOR – JUSTAPAZ
El Movimiento Sueco por la Reconciliación (SweFOR), busca equipo consultor para la realización de una evaluación externa e independiente de su cooperación con la organización Asociación Cristiana Menonita para la Justicia, Paz y Acción Noviolenta (Justapaz).

Antecedentes El Movimiento Sueco por la Reconciliación (SweFOR) es una organización sueca de carácter ecuménico, fundada en el año 1919. El trabajo de SweFOR busca la promoción de una cultura de paz y noviolencia en el mundo, promoviendo el manejo pacífico de los conflictos y el respeto a los derechos humanos y el derecho internacional […]

februari 18, 2020
Civilkurage i Västerås
Vill du lära dig hur du kan bidra till ett fredligare och mer inkluderande samhälle? Vill du få kunskap och konkreta verktyg? Kristna Fredsrörelsens lokalgrupp i Västerås bjuder in till en workshop om ickevåld och civilkurage.
februari 14, 2020
”Bara i ett fredligt land kan alla våra rättigheter uppnås”
Hortencia Lajuj ser mänskliga rättigheter som balans och förutsättningen för ett rättvist och harmoniskt samhälle. Hon är själv människorättsförsvarare från Guatemala och delar nu med sig av sin syn på fredsbyggande och motivationen till att stå upp för mänskliga rättigheter.
januari 31, 2020
Migrantkaravaner stoppas vid Mexikos södra gräns
Migranter som flyr fattigdom och gängkriminalitet i Centralamerika möter stängda gränser och hårt motstånd från mexikanska säkerhetsstyrkor.
januari 28, 2020
Nominera till Kristna Fredsrörelsens styrelse
Vem tycker du ska sitta i Kristna Fredsrörelsens styrelse?
januari 10, 2020
Extinction Rebellion mottagare av Martin Luther King-priset 2020
För 14:e året i rad delas Martin Luther King-priset ut. 2020 års prismottagare är den globala klimatrörelsen Extinction Rebellion Sverige som med ickevåldsmetoder visar på den brådskande nöden att lyssna på forskningen och ställa om vårt samhälle.
januari 9, 2020
Vapenvägran – en del i fredsrörelsens historia
Antimilitarism genom vapenvägran är en av grundbultarna i den radikala pacifismen som har varit med Kristna Fredsrörelsen sedan dess ursprung. Under de hundra år som gått har ställningstagandet fortsatt att vara aktuellt och idag stödjs även fredsaktörer internationellt som arbetar aktivt med frågan.
januari 8, 2020
Vägra vapen
- Vapenvägrare spelar stor roll för att sprida fredskultur. Det menar Martín Nates, generalsekreterare för organisationen Justapaz i Colombia som arbetar för rätten till samvetsvägran.
december 30, 2019
Gott Nytt År önskar general
sekreteraren
Året 2019 är slut och vi avrundar därmed vårt hundrade år som fredsrörelse. För etthundra år sedan lades grunderna till en rörelse som sa ja till samhällsförändring genom ickevåld och som vände sig mot alla typer av våld, direkt som strukturellt. En rörelse som tog tydligt avstånd från krigshetsande nationalism i tider av världskrig som ödelade stora delar av Europa och som aktivt kom att jobba med fredskultur och inkludering.

För Kristna Fredsrörelsen har 2019 varit ett år av tillbakablick och reflektion för att gå starkare in i nästa decennium. Vi har samlat aktivister, ickevåldstränare, medlemmar och människorättsförsvarare från världens olika hörn för gemensamt lärande och för att tillsammans sätta strategier för att förändra samhället. Men vi existerar inte i ett vakuum, världen finns runt […]

november 29, 2019
Leyner Palacios kämpar för freden i Colombia
Leyner Palacios kommer från Chocó i nordvästra Colombia. Med stor uthållighet och integritet kämpar han för ett slut på den väpnade konflikten i landet, upprättelse för offren och en verklig implementering av fredsavtalet med FARC-gerillan från 2016

Han var med i fredsförhandlingarna i Havanna som representant för offren för konflikten. Leyner förlorade själv 32 släktingar i massakern i Bojayá i Chocó 2002, den mest dödliga massakern under det mer än femtio år långa inbördeskriget. ”Innan tänkte jag att ingen kunde bära en större smärta än den jag bar. Men jag fick lyssna […]