Om värnplikt, vapenvägran och alternativ till militärtjänst
Har du fått ett brev från Plikt- och prövningsverket och funderar på vad det innebär? Eller undrar du rent allmänt vad värnplikten går ut på och vilka valmöjligheter som finns?
Värnplikt väcker många frågor – både praktiska och moraliska. Vad händer om du inte vill bära vapen? Finns det andra sätt att göra en viktig insats för samhället?
Innehållet på den här sidan riktar sig till dig som står inför mönstring, men också till föräldrar, ungdomsledare och andra som vill förstå mer om värnplikt, totalförsvarsplikt och möjligheten till vapenfri tjänst. Här hittar du fakta, etiska perspektiv och reflektionsfrågor som hjälper dig att tänka igenom din egen inställning och fatta ett välgrundat beslut.
I boxarna nedan hittar du fyra avsnitt som behandlar olika aspekter av den plikt staten kallar dig att göra. Till varje avsnitt hittar du även ett antal frågor som kan ligga till grund för reflektion och för samtal med andra.
”Att försvara Sveriges mångåriga fred, frihet och demokrati och på så sätt se till att Sverige är och förblir ett självständigt land.” Absolut, men värnplikten handlar om mer än så.
Att döda en annan människa går emot det vi lärt oss om rätt och fel. Ändå måste soldater kunna göra det i händelse av krig. Försvarsmakten har utvecklat en pedagogik för att möjliggöra det omöjliga.
Måste alla göra värnplikt? Och vad är egentligen mönstring, civilplikt och vapenfri tjänst? Vi reder ut begreppen.
Säkerhetspolitik förknippas oftast med militärt försvar och handlar främst om att försvara statliga territorier och landgränser. Men det finns bredare perspektiv, där inte staters utan människors säkerhet sätts i centrum.