KRÖNIKA. Världen får inte glömma Bety och Jyri - Kristna Fredsrörelsen

KRÖNIKA. Världen får inte glömma Bety och Jyri

Datum: maj 27, 2016 | Kategori: Mexiko

KRÖNIKA. Mordet på människorättsförsvararen Bety Cariño och den internationella observatören Jyri Jaakkola i Oaxaca 2010 skakade om Mexiko och människorättsvärlden. Nu har över sex år passerat sedan Bety och Jyri attackerades när de var på väg med humanitär hjälp till samhället San Juan Copala. Fortfarande har ingen dömts för de två morden.

BetyCarinio_jyriJaakkola01cartelseisaniosdeimpunidad

Bild: Pedro Matías

Morgonen den 27 april 2010 samlades ett 20-tal utländska observatörer från flera olika länder för att medfölja en karavan som skulle ta sig till samhället San Juan Copala i delstaten Oaxaca, vilket sedan månader tillbaka varit avskuret från resten av omvärlden efter konflikter med en paramilitär grupp. Bland deltagarna i karavanen fanns den mexikanska människorättsförsvararen Bety Cariño och finske observatören Jyri Jaakkola. Under färden mot samhället besköts den bilen som de båda färdades i. De båda människorättsförsvararna mördades brutalt.

Ibland är den mexikanska verkligheten nedslående och statens cynism inför människorättskränkningar som denna verkar ändlös. Våldsnivåerna är mycket höga i landet. Var femte person som dödades i väpnade konflikter under förra året dog i Mexiko eller Centralamerika. Det glöms ofta bort när det pratas om världens konfliktzoner, i och med att varken Mexiko eller något av de centralamerikanska länderna betraktas befinna sig i en krigssituation.

Att skapa nät av solidaritet som sträcker sig över nationsgränser kan vara livsavgörande för många människorättsförsvarare som arbetar i dessa länder. Internationella observatörer erbjuder skydd åt människorättsförsvarare som ofta befinner sig i en utsatt situation. KrF arbetar med stöd till personer eller organisationer som använder sig av fredliga metoder för att förändra samhället. Det kan tyckas motsägelsefullt att dessa människor är extra utsatta för våld och hot, men i stora delar av Mexiko är det en del av en människorättsförsvarares vardag.

Systemet som vi har i Mexiko föder inte liv, utan död, säger prästen Marcelo Pérez som medföljs av KrF. Den mexikanska staten misslyckas i att skydda sin egen befolkning, fortsätter han.

I fallet Bety och Jyri är det just vad som hänt. Sex år efter morden sitter enbart fyra av de ursprungligen 13 anklagade personerna gripna. Rättegången har ännu inte inletts. Detta trots de många påtryckningar som EU, Finland och offrens familjemedlemmar gjort mot den mexikanska regeringen. Kristna Fredsrörelsen har också varit engagerad i detta arbete och skrivit ett flertal brev till den mexikanska regeringen för att kräva att morden i Oaxaca klaras upp och att staten garanterar säkerheten för alla människorättsförsvarare och fredsobservatörer i landet.

Trots att vägen till fred och rättvisa ibland kan verka lång och svårframkomlig får världen inte glömma Bety, Jyri och alla andra människorättsförvarare viktiga arbete i konfliktdrabbade länder.

Miriam Steinbach, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Mexiko

För mer information om händelserna i San Juan Copala, se detta videoklipp (på spanska):

Resumen en español: Crónica sobre Bety Cariño y Jyri Jaakkola, dos defensores de derechos humanos, que fueron asesinados en Oaxaca hace más de seis años, la importancia de no olvidar y de seguir exigiendo justicia. Todavía no han sido condenados los culpables de los asesinatos. La solidaridad internacional con México es más importante que nunca.