Opinion - Kristna Fredsrörelsen

Opinion

Vi är en ickevåldets röst i samhället. Genom våra kanaler sprider vi information, bildar opinion och verkar för att myndigheter och beslutsfattare ska bidra till en politik som förebygger våld och våldsamma konflikter.
februari 29, 2024
Utrikesdeklaration 2024: närområde framför globala kriser
Skymning i svensk utrikespolitik när freden inte kommer först, eller alls faktiskt. Kristna Fredsrörelsen kommenterar regeringens utrikespolitiska deklaration och delar Concord Sveriges analys.
februari 29, 2024
”Världen för Sverige och svensk regering har blivit mindre”
Dagen efter att Ungerns parlament röstade ja till Svenskt medlemskap i Nato hördes Kristna Fredsrörelsens generalsekreterare Lotta Sjöström Becker i inslaget "Efter Ungerns ja om medlemskap – det här väntar för Sverige" i P1 Morgon i Sveriges radio.
februari 29, 2024
”Våra fredsmuskler är förslappade”
Sverige står på tröskeln till Nato och den svenska fredsrörelsen kämpar i hård motvind. Men Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare i Kristna Fredsrörelsen, har inte gett upp. Pressklipp från Svenska Dagbladet den 25/2.
februari 6, 2024
21 organisationer ifrågasätter stoppat stöd till fredsrörelsen
Debatt: "Regeringen stoppar stödet till fredsorganisationer som IKFF, Kristna Fredsrörelsen och Svenska freds. Det handlar knappast om pengarna utan om något annat".
januari 24, 2024
Krigshetsen leder till handlingsförlamning
När den offentliga debatten handlar om ett eventuellt krigshot kan trossamfunden vara en motvikt och påminna om värden som medmänsklighet. Det säger Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare för Kristna fredsrörelsen, till Kyrkans Tidning.
januari 22, 2024
Vapenvägran åter i fokus för Kristna Fredsrörelsen
Den allmänna värnplikten är på återgång och med den följer ett ökat behov av att informera ungdomar om rätten att vägra vapen.
januari 16, 2024
Öppet brev till regeringen: Äventyra inte civilsamhällets möjligheter att verka
Regeringen säger att de genom biståndet vill stärka stödet till civilsamhället och till människorätts- och demokratiförsvarare. Med högre krav på egen insamling riskerar regeringen motsatt effekt, skriver 46 organisationer.
januari 15, 2024
Krig är ett misslyckande – rusta för fred!
Tidningen Dagen tar in Kristna Fredsrörelsens perspektiv på diskussionen kring säkerhetsläget som blossat upp den senaste veckan. Vi önskar att regeringen talade mer om hur krig ska undvikas och manar till enande retorik som skapar trygghet.
januari 15, 2024
Hög tid att införa ickevåld och främjande av fredskultur i läroplanerna
Kristna Fredsrörelsen vill påminna om Sveriges åtaganden att främja en kultur av fred och ickevåld i skolornas läroplan inom ramen för de globala målen. Vi står redo att dela med oss av vår kompetens på området!
januari 10, 2024
Nödvändiga frågor tystas i den säkerhetspolitiska debatten
Regeringen vill tvinga allt fler att göra värnplikt och planerar för att skicka svenska trupper till Lettland vid ett inträde i Nato. Försvarsmakten rekordrustar med en budget som uppgår till 120 miljarder kronor och samtidigt avslutar regeringen en 100-årig tradition av ekonomiskt stöd till svenska fredsorganisationer.