Opinion – Kristna Fredsrörelsen

Opinion

Vi är en ickevåldets röst i samhället. Genom våra kanaler sprider vi information, bildar opinion och verkar för att myndigheter och beslutsfattare ska bidra till en politik som förebygger våld och våldsamma konflikter.

juli 25, 2022
Brant uppförsbacke för vapenvägrare i Colombia
Militariseringen är på frammarsch och med den även frågan om ungas rätt att vägra vapen. I Colombia, ett land som präglas av våldsamma konflikter, är frågan ständigt aktuell och en del segrar har vunnits. Men vägen till rättssäkerhet i prövningen är brant.
juli 13, 2022
Achí-kvinnor drev fram fällande domar
Att minnas är att återuppleva. Marci Hernández Martínez var fredsobservatör i Guatemala 2014. Då fick hon bevittna hur en grupp med Achí-kvinnor reste sig för att vittna om de sexuella övergrepp som de blev utsatta för på 80-talet, under den väpnade konflikten.
juli 13, 2022
Ett ödesdigert beslut
Den svenska regeringens snabba vändning om att gå med i NATO är ett historiskt beslut som får stora konsekvenser. Sverige går in i en kärnvapenallians och utsikterna för att Sverige ska skriva på kärnvapenförbudet är nu minimala.
juli 13, 2022
Tecknare i upprop mot NATO och kärnvapen
"Våld föder våld. Denna övertygelse delas av de tecknare som medverkar i detta bildupprop". Så börjar avsiktsförklaringen för "Tecknaruppropet Moment 2022”, ett oberoende initiativ som inkluderar tecknare från hela landet och som under våren förde in kulturen i debatten om Sveriges säkerhetspolitik.
juli 13, 2022
”Vad skulle vi göra om vi var ukrainare idag?”
Den frågan ställde sig fyra forskare inom fred, konflikt och ickevåldsmotstånd i slutet av mars, bara några veckor efter att de ryska styrkorna hade inlett sin brutala invasion i Ukraina.
juni 29, 2022
Uttalande: Ett oacceptabelt vägval
Sent i går kväll publicerade Nato ett samförståndsavtal som öppnar väg för Finlands och Sveriges medlemskapsförhandlingar i militäralliansen. I enlighet med avtalet kräver Turkiet att 33 personer från Sverige och Finland utlämnas.
juni 29, 2022
Krönika: ”Dubbelmoral är trots allt bättre än ingen moral alls”
Hur går en skarp retorik om fred ihop med vapenaffärer till diktaturer och auktoritära regimer? Krönika av Anna Ardin i senaste numret av Fredsnytt.
juni 29, 2022
Pressmeddelande: Almedalens viktigaste samtal
Tre samtal om fred och ickevåld i tider av krig
juni 20, 2022
Fredsnytt nummer 1 2022
Motståndskraft under konflikt och ockupation
juni 8, 2022
Stå upp för fred och rättvisa – Rädda Biståndet
Sveriges stöd till utsatta människor i världen hotas av stora nedskärningar. Samtidigt är vi i en kris av sällan skådat slag med ökande hunger och fattigdom, mindre demokrati och jämställdhet och en akut klimatkris. Vi accepterar inte att Sverige vänder världen ryggen när biståndet behövs mer än någonsin.