Opinion - Kristna Fredsrörelsen

Opinion

Vi är en ickevåldets röst i samhället. Genom våra kanaler sprider vi information, bildar opinion och verkar för att myndigheter och beslutsfattare ska bidra till en politik som förebygger våld och våldsamma konflikter.
november 30, 2022
”Vi hoppas att löftet om en total fred inkluderar genusperspektiv”
Den feministiska människorättsadvokaten Linda Cabrera som leder organisationen Sisma Mujer i Colombia, intervjuades av Dagens ETC i samband med hennes Sverigebesök i november. 
november 28, 2022
Remisssvar mot svenskt medlemskap i Nato
Kristna Fredsrörelsen motsätter sig ett svenskt medlemskap i Nato av tre huvudsakliga skäl: det stärker inte vår säkerhet, det bidrar inte till internationell fred och utveckling och frågan har inte genomgått en gedigen analys och demokratisk process.
november 23, 2022
ETC: Wallenbergs direktörer hängde med statsministern till Erdogan
Ulf Kristersson (M) upp­vaktade Erdogan i Ankara – då följde Saab och andra ­storbolag med. Problematiskt, tycker Kristna Freds­rörelsen.
november 8, 2022
Säkerhet av och för kvinnor: till försvar för en inkluderande fredspolitik
Frukostseminarium om vikten av kvinnors delaktighet i fredsbyggande och hur det kan skapa en ny förståelse av säkerhetsbegreppet.
november 4, 2022
Våldsmotstånd och fredslängtan 2022
Var finns fredsrösterna? KG Hammar, Iraj Shirkhani och Marika Lagercrantz m.fl inleder ekumenisk samling för fred 10-11 november.
november 2, 2022
Replik till SvD Ledare: Motverka ett polariserande samtal
Lotta Sjöström Becker i ett gästinlägg i SvD Ledare: "Ett starkt och livskraftigt civilsamhälle är en grundsten för en fungerande demokrati, vilket inte minst Sveriges historia är ett talande exempel på."
november 2, 2022
Finns det rum för fred och försoning?
I senaste numret av Lunds stifts tidskrift ”Uppdrag Mission” kan du läsa om utmaningar för fredlig utveckling i Colombia och Sydsudan. I dessa både vitt skilda och våldsplågade kontexter finns det enligt organisationerna Justapaz och CEPO hopp i ingångna fredsavtal men med bristande implementering får freden vänta på sig.
september 26, 2022
”Tänk först på vad som skapar fred, elda inte på för krig” – KG Hammar
Idag den 26 september manifesterar vi mot kärnvapenhotet utanför riksdagen i Stockholm. Idag när riksdagen tillträder uppmanar vi alla ledamöter, gamla som nya, att stödja en svensk anslutning till FN:s kärnvapenförbud. Kärnvapen är inte ett skydd utan ett hot! Här följer ett tal som KG Hammar gav på Hiroshimadagen i Göteborg den 6 augusti 2022.
september 23, 2022
Till den nya riksdagen: Var en del av lösningen
Ett ratificerande av FN:s totalförbud mot kärnvapen skulle ge oss en garanti om att Sverige aldrig kommer att tyst se på om kärnvapen används mot andra människor.
september 23, 2022
Pressmeddelande: Nio meter högt svampmoln möter den nya riksdagen
Den 26 september tillträder den nya riksdagen – samma dag är det FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen.