Opinion – Kristna Fredsrörelsen

Opinion

Här publiceras Kristna Fredsrörelsens opinionsbildande material

februari 25, 2021
Yttrande över Naturvårdsverkets översyn av förordningen om miljöledning i statliga myndigheter
Ett fortsatt undantag för det svenska försvaret när det gäller miljöhänsyn och miljöredovisning skulle ses som ett uttryck för bristande ansvarstagande och sviktande medmänsklighet.

Vi har levererat ett yttrande över Naturvårdsverkets ”En översyn av förordningen (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter.”

februari 25, 2021
Var är det aktiva stödet till fredsprocesser?
Kristna Fredsrörelsens tankar kring Utrikespolitiska deklarationen 2021.

Det globala perspektivet är en omistlig del av Kristna Fredsrörelsens identitet och 100-åriga historia. Vi är idag verksamma i Latinamerika där vi skapar handlingsutrymme för hotade människorättsförsvarare genom metoden internationell medföljning, också kallad preventiv närvaro. Vi verkar också för att främja mänsklig säkerhet och hållbara metoder för dialog i konfliktområden i Nordafrika samt stödjer civilsamhället […]

december 22, 2020
Mexiko: 20 år av närvaro för fred
Kristna Fredsrörelsen har sedan år 2000 bidragit med internationell närvaro i Chiapas i södra Mexiko. Militariseringen av landsbygden och rädslan för fortsatta övergrepp mot urfolken låg till grund för en vädjan till det internationella samfundet om stöd och närvaro. 
december 22, 2020
Colombia: Leyner Palacios blir sannings-
kommisionär
Leyner Palacios, en av de människorättsförsvarare som Kristna Fredsrörelsen medföljer i Colombia, utsågs i slutet av september till att ingå i den nationella Sanningskommissionen.
december 22, 2020
Porträtt Shanti Grafström:
”Jag vill vara närvarande och se varje människa, det är en fredshandling”
Shanti Grafström är utbildad ickevåldstränare och medlem i Kristna Fredsrörelsen sedan 2019. För henne behövs både andliga drivkrafter och ickevåld i praktiken för att skapa en bättre värld.
december 14, 2020
Debatt: En hård klapp till svenska folket

”Det är på tiden att Sverige upphör att satsa våra gemensamma tillgångar nästan enbart på vapen och militär”, skriver Malin Nilsson och Lotta Sjöström Becker inför tisdagens beslut i riksdagen om propositionen Totalförsvaret 2021–2025. Debattartikel publicerad i Feministiskt Perspektiv. 

november 30, 2020
Fredens väg som en inbjudan och ett kall
”Mångas ickevåldsengagemang är trosbaserat. Det är en styrka och en tillgång som Kristna Fredsrörelsen vill stödja och uppmuntra.”
november 27, 2020
Kristna Fredsrörelsen, CEPO och ONAD efterlyser intensifierade freds
ansträngningar i Etiopien-Tigray-konflikten

Konflikten i Etiopiens nordliga region Tigray har trappats upp de senaste dagarna sedan strider mellan regimstyrkor och regional militär brutit ut. Kristna Fredsrörelsen delar sina samarbetspartners farhågor om att det eskalerande våldet i området riskerar att destabilisera regionen ytterligare, vilket kan leda till stora humanitära konsekvenser.

november 27, 2020
Fredsnytt nr 2 2020 om tro som drivande kraft

Mångas ickevåldsengagemang är trosbaserat. Det är en styrka och en tillgång som Kristna Fredsrörelsen vill stödja och uppmuntra. Orden är tagna ur Kristna Fredsrörelsens idéprogram och lever på många sätt inom rörelsen och vår verksamhet.

november 24, 2020
Debatt: ”Svenska ekonomiska intressen får inte undergräva fredsavtalet”

Svenska företagsintressen får inte hota mänskliga rättigheter och fred i Colombia. Det skriver representanter för elva svenska civilsamhällesorganisationer på fyraårsdagen av fredsavtalet i Colombia i Omvärlden.