I femton år har han kämpat mot sociala orättvisor genom sitt prästerskap - Kristna Fredsrörelsen

I femton år har han kämpat mot sociala orättvisor genom sitt prästerskap

Datum: april 10, 2017 | Kategori: Mexiko

Padre Marcelo från Pueblo Creyente, en av Kristna Fredsrörelsens medföljda, fyllde i dagarna femton år som präst. Detta uppmärksammades med en stor ceremoni i Simojovel där flera tusen personer samlades.

Folksamlingen går i procession runt fotbollsplanen där eventet ägde rum. Foto: Julius Copcutt

Folksamlingen går i procession runt fotbollsplanen där eventet ägde rum. Foto: Julius Copcutt

Runt fotbollsplanen i Simojovel samlades flera tusen människor för att uppmärksamma Padre Marcelo Pérez Pérez femton år som präst. Utöver sitt prästerskap i Simojovel arbetar Padre Marcelo även med sociala frågor inom rörelsen Pueblo Creyente som är en katolsk och social gräsrotsrörelse. Rörelsen arbetar både med religiösa och sociala frågor och kämpar för ett samhälle fritt från fattigdom, korruption, orättvisor och drog- och vapenhandel.

Biskopen talar inför den stora folkmassan. Foto: Victoria Särnhult

Padre Marcelo bredvid biskopen Felipe Arizmendi som talar inför den stora folkmassan. Foto: Victoria Särnhult

Flera tusen personer samlades i Simojovel för att uppmärksamma Padre Marcelos prästerskap. Foto: Victoria Särnhult

Flera tusen personer samlades i Simojovel för att uppmärksamma Padre Marcelos prästerskap. Foto: Victoria Särnhult

Felipe Arizmendi, biskop i San Cristóbal de las Casas stift, var inbjuden att delta i ceremonin. I höstas blev Padre Marcelo utnämnd till samordnare för sociala frågor inom detta stift av just Felipe Arizmendi.

Padre Marcelo höll ett känslosamt tal om sina föräldrar som bjöds upp på scenen. Foto: Victoria Särnhult

Padre Marcelo bredvid sina föräldrar. Foto: Victoria Särnhult

Padre Marcelo bjöd upp sina föräldrar på scenen och höll ett känslosamt tal om hur mycket de betytt för honom genom åren. Majoriteten av Pueblo Creyentes anhängare är urfolk och bor i samhällen i anknytning till Simojovel. Padre Marcelo, som leder rörelsen, tillhör själv urfolksgruppen tsotsil.

Padre Marcelo Pérez Pérez släpper iväg en vit duva. Foto: Victoria Särnhult

Padre Marcelo Pérez Pérez släpper iväg en vit duva. Foto: Victoria Särnhult

Padre Marcelo släppte iväg en vit duva för att symbolisera hur den heliga anden ska leda folket i deras kamp. Enligt honom blev symboliken än större:

Duvan ville inte flyga iväg, den satt kvar i min hand. Sedan flög den iväg i riktning mot banderollen där det stod ”jag har sett mitt folks förödmjukelse, jag har hört deras lidande”. Det hade stor betydelse för mig.

Philip Krook, fredsobservatör i Mexiko