”Vår makt ligger i det vi gör, inte det vi tycker att någon annan ska göra” - Kristna Fredsrörelsen

”Vår makt ligger i det vi gör, inte det vi tycker att någon annan ska göra”

Datum: november 29, 2019 | Kategori: Stöd till ickevåldsarbete

Amanda Portström kom i kontakt med Kristna Fredsrörelsen 2016 och är idag en av rörelsens flitiga tränare i ickevåld, civilkurage och konflikthantering. Hon pluggade i Uppsala och genom en vän blev hon inbjuden till ett möte med lokalgruppen på plats.

Amanda Portström

– Jag kände direkt wow, det finns ju ett sätt att arbeta för freden.

Mötet gav mersmak och hon bestämde sig för att gå kurser i ickevåld som Kristna Fredsrörelsen anordnar.

– Att gå dessa kurser har gett mig självförtroende att börja engagera mig och att även tro på att förändring är möjlig.

Idag läser hon psykologi i Umeå och arbetar som utbildare och aktivist vid sidan om studierna. Hennes engagemang har följt henne under hela livet. En känsla av att ”så här kan det inte vara, vi behöver förändra världen”. Amanda växte upp i en miljö där det ansågs lite naivt att vilja förändra strukturer i samhället och vilja arbeta för en bättre värld.

”När jag kom i kontakt med Kristna Fredsrörelsen fick jag även verktygen för hur jag kan arbeta för en mer fredlig värld”

Att världen är mycket mer komplex än så. Men av en händelse kom hon i kontakt med buddhism och det hjälpte henne att följa det hon alltid trott på innerst inne.

Det blev plötsligt tydligt – självklart kan jag bry mig om andra. Och när jag sedan kom i kontakt med Kristna Fredsrörelsen fick jag även verktygen för hur jag kan arbeta för en mer fredlig värld och blev övertygad om att vi kan nå en förändring. Det går att bidra till fred. Vår makt ligger i det vi gör, inte det vi tycker att någon annan ska göra.

Amanda menar att det handlar om att skapa ett samhälle för alla. Att skapa försoning mellan grupper, istället för hämnd och ökade klyftor.

– Hur vi når äkta dialog och försoning är väldigt centrala frågor idag. Det finns en tendens i samhället att vi bara skjuter undan dem som inte tycker som oss.