Freden i Colombia angår oss på den Internationella fredsdagen - Kristna Fredsrörelsen

Freden i Colombia angår oss på den Internationella fredsdagen

Date: september 21, 2020 | Kategori: Colombia, Opinion, Pressmeddelanden

Kristna Fredsrörelsen firar idag den Internationella fredsdagen genom att uppmärksamma det allvarliga läget i Colombia. På Zita Folkets Bio visas Oisín Kearnys film Bojayá: caught in the crossfire som skildrar det colombianska inbördeskrigets fasor. Filmen följs av ett samtal om vad hållbar fred kräver och Sveriges roll för fredsprocessen. I samband med firandet överlämnar Kristna fredsrörelsens generalsekreterare Lotta Sjöström Becker en namninsamling till Sveriges regering, där vi kräver ett stopp på planerna att sälja vapen till Colombia.

”Situationen i Colombia angår oss som medmänniskor, som organisation och som medborgare i ett land som säger sig vilja främja fredlig utveckling i världen. Därför måste vi stå upp mot det som ökar våld och vapenmakt vilka aldrig främjar fredliga och inkluderande samhällen” – Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare för Kristna Fredsrörelsen.

Colombia är ett land med en lång historia av våld och krig och ett ungt fredsavtal från 2016 som haltar allt mer. Därför väljer vi idag att visa filmen Bojayá: caught in the crossfire som skildrar massakern i Bojayá 2002, då över 100 civila personer dog i korselden mellan stridande grupperingar. Filmen följs av ett panelsamtal där bland andra Lotten Collin (tidigare Sveriges Radios korrespondent i Latinamerika), Ulrika Strand (Generalsekreterare Fonden för Mänskliga Rättigheter) och Anders Österberg (Socialdemokraterna, Utrikesutskottet) samtalar om läget i landet och vilka lärdomar vi kan dra av Colombias fredsprocess.

Fredsavtalet i Colombia är bräckligt, undermineras av nuvarande regering i landet och hotas av militarisering och det utbredda politiska våldet. De som gör sin röst hörd och försvarar de mänskliga rättigheterna lever farligt och bara i år har ca 150 sociala ledare mördats. Sverige har stöttat fredsprocessen i Colombia med både resurser och kunskap och fortsatt stöd är viktigare än någonsin.

Den Internationella fredsdagen instiftades för att vädja till eldupphör och ickevåld. För att vara en trovärdig röst för fred och bidra till en hållbar lösning på konflikten kräver vi att alla planer på försvarssamarbete och export av krigsmateriel från Sverige till Colombia upphör. Kl. 11 idag  överlämnar vi en namnlista till Utrikesdepartementet och Sveriges regering som ställer just dessa krav.

Vill du också skriva på namninsamlingen? Gör det här! https://www.skrivunder.com/nej_till_svensk_vapenexport_till_colombia

Mer information om kvällens filmvisning och samtal hittar du här: https://www.eventbrite.se/e/en-kvall-for-freden-i-colombia-biljetter-121162854359

Kontakt:

Nathaly Salas, kommunikationsansvarig

Tel: 0730-344822

nathaly.salas@krf.se

Kristna Fredsrörelsen är en ekumenisk ickevåldsrörelse som arbetar för fred och rättvisa, ett samhälle utan våld och ett hållbart sätt att leva. I Colombia skapar vi skydd för människorättsförsvarare som lever under hot för att öka deras handlingsutrymme i våldsamma konflikter.