Stora protester skakar det politiska styret i Guatemala - Kristna Fredsrörelsen

Stora protester skakar det politiska styret i Guatemala

Datum: november 26, 2020 | Kategori: Guatemala

I Guatemala ökar missnöjet efter att kongressen antagit en hårt kritiserad budget under tvivelaktiga förhållanden. Lördagen den 21 november intog tiotusentals personer gatorna i huvudstaden Guatemala City för att protestera mot den sittande regeringen och våldsamma konfrontationer mellan demonstranter och polis ägde rum.

Tiotusentals demonstranter fyllde gatorna i Guatemala City i kritik mot kongressen och med krav på presidentens avgång. Foto: Prensa Libre

Protesterna utlöstes av att kongressen några dagar tidigare hade antagit en hårt kritiserad budget under oklara förhållanden, i en omröstning under ett extrainsatt sammanträde, sent på natten. Detta i samma stund som kraftiga regn översvämmade stora delar av landet som är hårt drabbat av de senaste veckornas orkaner.

Ojämlikhet, pandemi och orkaner

Kritiker pekar på att budgeten gynnar storbolagen och många har reagerat mot kraftiga nedskärningar i fattigdomsbekämpning. Detta i ett land där sex av tio lever i fattigdom och var femte barn föds med kronisk undernäring. Dessutom minskar anslagen kraftigt till MR-ombudsmannen och rättsväsendets budget halveras. Samtidigt fördelas mer pengar till att täcka kongressledamöters kostnader, något som har väckt starkt kritik och som ses av många som tecken på hur den systematiska korruptionen och straffriheten konstant når nya chockerande höjder.

Hanteringen av COVID-19 pandemin och den humanitära krisen orsakad av orkanerna Eta och Iota har också lett till ökat missnöje med den politiska ledningen och väckt ifrågasättanden mot hela det politiska systemet som man menar är dysfunktionellt. Bland MR-försvarare och civilsamhällesorganisationer hörs yrkanden om att en ny konstitution som erkänner ursprungsbefolkningarnas deltagande är nödvändig för att uppnå reell förändring.

Våldsamma sammandrabbningar

Demonstrationerna den 21 november var landsomfattande men huvudstaden kom att bli händelsernas centrum. Samtidigt som fredliga demonstrationer ägde rum i stadens centrala delar skedde våldsamma sammandrabbningar med polis och kongressbyggnaden sattes i brand bara några kvarter bort. Orsakerna till branden har ifrågasatts och vissa menar på att demonstrationen hade infiltrerats med syfte att skapa kaos och att legitimera polisens våldsamma svar på protesterna.

Ännu råder oklarhet om vad som faktiskt hänt men händelserna har beskrivits av Guatemalas president Alejandro Giammattei som terroristhandlingar och som kräver lagens hårdaste straff. Samtidigt har polisens våldsanvändande kritiserats och på twitter menar många att polisen och regeringen hela tiden haft för avsikt att undertrycka manifestationen med våld. Detta då en grupp poliser fångades på film i färd med att plocka ut vapen som de gömt under en gatubrunn mitt i centrala Guatemala City.

I ett pressmeddelande från söndagen kallade Guatemalas regering de våldsamma handlingarna för ett hot mot demokratin. Samtidigt sa man sig vilja ta hjälp av Organisationen för Amerikanska Stater (OAS) för att föra dialog med olika sektorer i landet i syfte att säkerställa den demokratiska styrningen i landet.

Isabelle Persson. Foto: Kristna Fredsrörelsen.

Efter helgens protester har ett 40 tal personer frihetsberövats, bland dem några journalister i tjänst, och hundratals har skadats. Bilderna från helgens händelser kommer säkerligen att etsa sig fast i Guatemalas kollektiva minne när missnöjet nu sprider sig och demonstrationerna fortsätter.

Den guatemalanska kongressens talman försäkrade natten till måndag att den omdebatterade budgeten inte kommer att skickas för underskrift till president Alejandro Giammattei, vilket resulterar i att den inte kommer att vinna laga kraft. Flera partier i kongressen har kommit överens om att bordlägga budgeten, med avsikt att stabilisera läget i landet.

Isabelle Persson, Landrepresentant för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala

 

Länkar:

BBC News https://www.bbc.com/news/world-latin-america-55042835

https://www.aljazeera.com/news/2020/11/23/guatemala-suspends-budget-ratification-after-attack-on-congress

https://www.prensalibre.com/guatemala/politica/congreso-suspende-tramite-del-presupuesto-2021-y-no-lo-enviara-al-ejecutivo-breaking/

https://www.bbc.com/mundo/noticias-america-latina-55051500

https://elpais.com/internacional/2020-11-22/protestas-masivas-en-guatemala-para-pedir-la-renuncia-del-presidente.html

https://elpais.com/internacional/2020-11-24/guatemala-un-pais-que-naufraga-en-un-mar-de-corrupcion.html

https://elpais.com/internacional/2020-11-23/el-congreso-de-guatemala-suspende-la-aprobacion-del-presupuesto-que-desato-las-protestas.html?rel=mas