Akut aktion: Två människorätts försvarare bortförda - Kristna Fredsrörelsen

Akut aktion: Två människorätts
försvarare bortförda

Datum: april 14, 2021 | Kategori: Internationell medföljning, Mexiko

(Uppdatering 14 april: vi kan med glädje meddela att de två människorättsförsvararna nu släppts fria) Mexiko är ett av de farligaste länderna i världen för människorättsförsvarare. Det är därför med bestörtning vi meddelar att de två människorättsförsvararna Lázaro Sánchez Gutiérrez och Victórico Gálvez Pérez under gårdagen blev bortförda mot sin vilja i den mexikanska delstaten Chiapas.

De är båda medlemmar i Centret för mänskliga rättigheter ’Frayba’, en organisation som sedan 20 år medföljs av Kristna Fredsrörelsen. Bortförandet ägde rum när de var på väg till ett arbetsmöte som gällde socialt skydd och rättigheter för släktingar till fängslade.

Läs Fraybas upprop: https://frayba.org.mx/arbitrary-detention-of-human…/

Den mexikanska regeringens siffror gör gällande att mer än 75 000 personer har försvunnit i Mexiko mellan 2006 och 2020. Under 2019 rapporterade Mexikos kontor för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter om 20 mord på människorättsförsvarare i landet. Mord och våldshandlingar mot människorättsförsvarare utreds och åtalas nästan aldrig.

Centret för mänskliga rättigheter Fray Bartolomé de Las Casas, A.C. är en ekumeniskt inspirerad civilsamhällesorganisation som också är politiskt och religiöst oberoende. De arbetar för att försvara och främja de mänskliga rättigheterna, särskilt ursprungsbefolkningens rättigheter i delstaten Chiapas i Mexiko.

Fray Bartolomé de Las Casas var den förste biskopen av Chiapas. Han bevittnade förföljelsen och folkmordet på ursprungsbefolkningen i regionen och nedtecknade sina upplevelser. Han är känd som förkämpe för urfolkens rättigheter.