Elva år efter Unpaid Debt åtalas Lundintoppar - Kristna Fredsrörelsen

Elva år efter Unpaid Debt åtalas Lundintoppar

Datum: november 12, 2021 | Kategori: Opinion, Sydsudan

Arbetet med rapporten "Unpaid debt" påbörjades 2008, publicerades 2010 och ledde till en utredning om kopplingar mellan brotten mot de mänskliga rättigheterna och Lundin Oil. Elva år senare har åtal väckts.

”Åtal har väckts mot Lundintopparna där de misstänkts för medhjälp till grovt folkrättsbrott under tiden de utvann olja mitt under brinnande konflikt i Sydsudan (då del av Sudan). Det är väldigt sällsynt att företag åtalas på det här sättet. Även om det inte blir fällande dom inger det hopp om att företag i framtiden tänker sig för innan de ger sig in i konfliktområden. Rapporten ”Unpaid debt” som Kristna Fredsrörelsen var med och jobbade fram redan 2008 publicerades 2010 – 11 år senare väcks nu åtalet!”

– Lotta Sjöström Becker

Rapporten Unpaid debt beskriver händelserna i samband med att Lundin, Petronas och OMV:s genom ett kontrakt med den sudanesiska regeringen etablerade sig ett koncessionsområde kallat Block 5 A, vilket 1997 utlöste en våldsspiral när Sudans regering försökte kontrollera området med våld. Fram till 2003 begicks det grova brott rutinmässigt av alla parter, bland annat mord, våldtäkt, bortförande av barn, tortyr, plundring, användning av barnsoldater, förstörelse av skolor, marknader och kliniker samt bränning av mat, hyddor och djurskydd. Tusentals människor dog och nästan 200 000 människor fördrevs med våld.

Rapporten ledde till att Åklagarmyndigheten 2010 inledde en utredning om kopplingar mellan de rapporterade internationella brotten och Sverige. Organisationerna bakom rapporten är European Coalition on Oil in Sudan (ECOS). Uppföljningen av rapporten drevs av Global Reporting (på uppdrag av ECOS) och Kristna Fredsrörelsen.

Läs rapporten:
https://www.ecosonline.org/reports/2010/UNPAID_DEBT_fullreportweb.pdf