Tre öppna brev från IFOR om Sveriges NATO-ansökan - Kristna Fredsrörelsen

Tre öppna brev från IFOR om Sveriges NATO-ansökan

Datum: maj 22, 2022 | Kategori: Kärnvapen, NATO, Opinion

Mir Italy, FOR USA och FOR India har publicerat tre öppna brev om Finlands och Sveriges ansökan om medlemskap i NATO.

Det överhängande kärnvapenhotet, den pågående backlashen för internationalismen och erfarenheten av att känna otrygghet på grund av NATO-medlemskap är några av de aspekter som lyfts när våra systerorganisationer i Italien, USA och Indien sluter upp bakom Kristna Fredsrörelsens motstånd mot Sveriges ansökan till den politiska och militära alliansen NATO.

”Sveriges ansökan om medlemskap i Nato är ett förödande slag för vår gemensamma globala fredsrörelse. Med 200 år bakom sig av uttalad neutralitet och militär alliansfrihet har Sverige länge utgjort en symbol för att även enskilda nationalstater kan spela en avgörande roll för freden.”  /FOR-USA

”Italien förkastar krig som ett instrument för att lösa konflikter mellan stater”; detta är vad som står i artikel 11 i vår konstitution och det är vad vi högljutt upprepar, även varje gång som drönare och militära uppdrag tyvärr avgår från baser på vårt territorium. Dessutom står sig Italien, som i inte mindre än två folkomröstningar har förkastat kärnkraften, som ofrivillig värd för omkring 70 andra folks kärnvapenstridsspetsar på dessa baser.” /MIR Italien

”Flera ledare i Amerika och Europa har tagit tillfället i akt att utnyttja både den ekonomiska och kulturella motreaktionen mot globaliseringen. Några av dem har vunnit sina valstrider och några har varit tillräckligt nära att vinna för att förändra den nationella diskursen. (…) Det är i detta landskap som vi, från vår asiatiska del av världen, ser hur Sverige och Finland ger upp sin plats som alliansfria länder och istället rör sig mot Natos militärallians.” /FOR India

Här kan du läsa alla de tre öppna breven i sin helhet (engelska).