Uttalande: Ett oacceptabelt vägval - Kristna Fredsrörelsen

Uttalande: Ett oacceptabelt vägval

Datum: juni 29, 2022 | Kategori: Opinion, Säkerhetspolitik

Sent i går kväll publicerade Nato ett samförståndsavtal som öppnar väg för Finlands och Sveriges medlemskapsförhandlingar i militäralliansen. I enlighet med avtalet kräver Turkiet att 33 personer från Sverige och Finland utlämnas.

Riskerna med ett svenskt NATO-medlemskap är skrämmande tydliga: vi går frivilligt i händerna på odemokratiska stater, som utövar påtryckningar på svensk utrikespolitik. Och inte bara det – de krav som Turkiet dikterat om utlämning av människor som vistas lagligt i landet är en tydlig inblandning i vår inrikespolitik.

Det vägval som våra politiker gjort är oacceptabelt. Att offra mänskliga rättigheter ger inget skydd, det sätter demokratin på spel och undergräver vår gemensamma säkerhet. Mänskliga rättigheter är grunden för hållbar fred!

Riksdagsvalet står för dörren. Vi behöver ledare som driver en fredspolitik för hållbar och rättvis fred.

Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare Kristna Fredsrörelsen