Kristna Fredsrörelsen på MR-dagarna 2022 - Kristna Fredsrörelsen

Kristna Fredsrörelsen på MR-dagarna 2022

Date: november 9, 2022 | Kategori: Aktiviteter, Ickevåld, Internationell medföljning

Kristna Fredsrörelsen medverkar i år på Mänskliga Rättighetsdagarna i Örebro den 17-18 november. Utifrån årets tema "Rätten till ett liv i trygghet och säkerhet" arrangerar vi två separata seminarier om ickevåld och internationell medföljning och vi medverkar i ytterligare två i samarbete med andra organisationer.

MR-dagarna är Nordens största forum för mänskliga rättigheter och en viktig mötesplats för oss rörelser med siktet inställt på samhällsförändring genom ickevåld. Kristna Fredsrörelsen arrangerar i år två seminarier som tar upp stora frågor kring ickevåldslig transformation av konflikt samt kring praktiskt ingripande genom ickevåldsmetoder i våldsamma konflikter.

Hör Anna Ardin och KG Hammar i samtal om vägen till ett mer fredligt, tryggt och medmänskligt samhälle och hör vår fredsobersvatör Eva Vargas prata om skydd av människorättsförsvarare i Colombia och om hur vi kan bidra till varandras säkerhet i vardagen. På inbjudan av ForumCiv deltar även Eva i ett större samtal om den utsatta situationen för människorättsförsvarare i världen och om vad som behövs göras för att motverka hot och våld. Tillsammans med nätverket Colombiagruppen arrangerar vi även ett samtal om läget för fredsprocessen i Colombia. Välkommen!

Programpunkter

Ickevåld som konstruktiv samhällskraft

Allt fler röster talar om våld som befogat och nödvändigt för att lösa olika samhällsproblem. Det blir allt svårare att få gehör för ickevåldsliga alternativ och tanken att våld inte är vägen till ett mer fredligt, tryggt och medmänskligt samhälle. Men hur ser egentligen ickevåldets konkreta lösningar ut?

Torsdag 17 november 2022 14:30 – 15:00 Globala scenen

Paneldeltagare: Anna ArdinKG Hammar

Moderator: Niclas Persson

Hur bidrar vi till varandras säkerhet?

Hur funkar det att ingripa ickevåldsligt i konflikter? Går det att skapa säkerhet utan våld och vapen?

Hör Eva Vargas, fredsobservatör på Kristna Fredsrörelsen i Colombia, berätta om hur internationell närvaro kan bidra till skydd och handlingsutrymme för människor som hotas på grund av att de försvarar de mänskliga rättigheterna. Du får också konkreta tips på vad du själv kan göra om någon utsätts för kränkningar i din vardag.

Torsdag 17 november 2022 16:00 – 16:30 Globala scenen

Föreläsare: Eva Vargas, fredsobservatör i Colombia

Human rights defenders risking their lives

Arrangör: ForumCiv

Human rights defenders risk their lives every day. Social leaders, environmental activists, trade union leaders and indigenous people defending human rights and environment are threatened and attacked around the world. Last year, 358 human rights defenders were murdered in 35 countries. About 60 percent defended the right to their land, the environment or the rights of indigenous people. Colombia was by far the deadliest country with 138 murdered human rights defenders. In southern Africa, women’s rights defenders and those protesting against gender based violence are often met with threats. The threats and violence are extended to family members and relatives, who along with the human rights defenders live in a situation of insecurity. How can we reverse this negative trend and support those who defend their rights? A discussion between human rights defenders from Colombia and Zimbabwe, Swedish civil society organizations and decision makers.

Torsdag 17 november 2022 13:00 – 14:00 Tunnbindaren

Talare: Birgitta WeibahrCecilia Ruthström-RuinEva VargasWinnet Shamuyarira Viviana Garzon Ramirez
Moderator: Anna Stenvinkel

Ljusare utsikter för fredsprocessen i Colombia?

Arrangör: Colombiagruppen

Välkommen till Colombiagruppens seminarium om vägen framåt för fred och säkerhet i Colombia! Genom detta interaktiva panelsamtal får du möjlighet att lyssna till röster från Colombianska människorättsförsvarare och lära dig med om fredsprocessen ur genus-, ungdoms- och afrocolombianska perspektiv. Tillsammans med publiken kommer panelen att reflektera över innebörden av totalfred, olika gruppers behov i fredsprocesser och Sveriges roll i det fortsatta fredsbyggandet.

Fredag 18 november 2022 13:00 – 14:00 Skomakaren

I panelen deltar: 

•    Luz Marina Becerra Panesso: Människorättsadvokat, feminist och representant för La Comadre. Vinnare av det Colombianska Människorättspriset 2021 i kategorin Årets Människorättsförsvarare.

•    Vivana Garzón Ramírez: Docent i humaniora och konst. Representant för och medgrundare av Fundación la Mixera Espacio Cultural som med fokus på unga arbetar med reparativ rättvisa, fred och försoning.

•    Sebastian Escóbar Úribe: Människorättsadvokat och styrelsemedlem i advokatkollektivet CCAJAR som arbetar med juridiskt stöd till konfliktoffer och andra vars mänskliga rättigheter har kränkts i Colombia.

Colombiagruppen (MR-Fonden, PeaceWorks, War Child, Kristna Fredsrörelsen och ForumCIV) arrangerar detta seminarium.

Mer information på mrdagarna.se