60 år sedan Marschen till Washington - Kristna Freds deltar i firandet

60 år sedan Marschen till Washington

Date: augusti 24, 2023 | Kategori: Aktiviteter, Ickevåld, Opinion

Söndag den 27 augusti deltog Kristna Fredsrörelsen i högtidlighållandet av Marschen till Washington för arbete och frihet. En hyllning av kampen för fred, civilkurage, social rättvisa, demokrati och allas lika värde!

Den 28 augusti 1963 samlades runt 250 000 personer vid Lincolnmonumentet i Washington. En rad lång rad talare vände sig till de församlade, som manifesterade mot rasdiskriminering och för att kräva lika rätt till arbete och frihet åt USA:s afroamerikaner. Martin Luther King avslutade manifestationen med sitt ikoniska tal ”I Have a Dream”.

60-årsfirandet i Uppsala ägde rum på Martin Luther Kings plan och innehöll tal, musik, poesi, filmvisningar och mycket mer.

Medverkande:

Afrosvenskarnas Riksorganisation, Kitimbwa Sabuni, Black Lives Matter Sweden, Wondemagne Ejigu & Omar Danakill, The Gospel Grace (live),  Nordic Climate Justice Program, Karl Andreasson, Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism vid Uppsala universitet, Patricia Lorenzoni, Läkare mot Rasism,  Kaosfar & Matpåsen – (DJ Mat, Polki, L’animal + MC Format från Mat åt Far), Uppsala Reggae Festival, Yared Urf Tekeste, Disco Jesus (Paradise Loſt), Fyrisbiografen.


🎥 FILMER om Medborgarrättsrörelsen (Fyrisbiografen)

The Black Power Mixtape 1967-1975 (2011). Regi: Göran Olsson, 100 min
I Am Not Your Negro (2016). Regi: Raoul Peck, 95 min

Evenemangets Facebook-sida