Rädslan och känslan av maktlöshet får aldrig ta överhand - Kristna Fredsrörelsen

Rädslan och känslan av maktlöshet får aldrig ta överhand

Datum: september 5, 2024 | Kategori: Aktivera dig, Fred med jorden, Ickevåld, Internationell medföljning, Klimaträttvisa

"För mycket står på spel för att rädslan och känslan av maktlöshet ska få ta överhand och hindra oss från att agera och organisera oss medan tid är", är budskapet från generalsekreterare Lotta Sjöström Becker när hon delar sina tankar om vägen framåt som fredsrörelse i krigstid.

Porträtt Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare på Kristna Fredsrörelsen.

Kristna Fredsrörelsens generalsekreterare Lotta Sjöström Becker. Foto: Kristna Fredsrörelsen.


Generalsekreteraren har ordet

Vi befinner oss i en tid då civilsamhälle och demokrati inte har samma självklara plats i vårt samhälle och vi följer en internationell trend där demokratin är på tillbakagång. Vi är fast i en negativ utveckling som få vill ha men känslan är att vi saknar kraft och strategier för att tillsammans göra annat än att konstatera att världen går åt fel håll.

Det är också en tid när klimataktivister blir utmålade som kriminella och smutskastas medan att skapa rasistiskt, kränkande och vilseledande innehåll på internet inte tas på tillräckligt stort allvar, trots att desinformation och hatbudskap är allvarliga hot mot demokratin.

Vi ser att det skapas fiendebilder av de personer och grupper som kritiserar makten och som gör sig obekväma. De som ropar högt och argt, de som sätter sig i vägen och de som uttrycker sin ilska och frustration genom att protestera, utmålas som hot mot den demokratiska ordningen eller värre.

Samtidigt har vi en inspirerande folkrörelsetradition som tillsammans med fredsforskning visar att vi aktivt behöver vara den förändring vi vill se.

För mycket står på spel för att rädslan och känslan av maktlöshet ska få ta överhand och hindra oss från att agera och organisera oss.

För mycket står på spel för att rädslan och känslan av maktlöshet ska få ta överhand och hindra oss från att agera och organisera oss medan tid är. Ickevåld som praktik innehåller både motstånd och konstruktion och vi behöver behålla en ickevåldslig disciplin för att motverka polarisering och fiendebilder när vi synliggör och försöker förändra orättvisan.

Vi har en otrolig möjlighet i att tillsammans vara kreativa och reflektera över vilka strategier vi vill använda för att organisera oss för att stärka demokratin så att alla får plats i den.

Förändring sker inte över en natt och folkrörelsers organisering är en nyckel för att stärka långsiktigt engagemang, där vi kan växeldra och bli hållbara, bortom individen.

Ett starkt civilsamhälle levandegör vår demokrati och det vinner alla på.

Lotta Sjöström Becker
Generalsekreterare
Kristna Fredsrörelsen