Humanitärt nödläge när våldet tar grepp om Mexiko - Kristna Fredsrörelsen

Humanitärt nödläge när våldet tar grepp om Mexiko

Datum: april 10, 2025 | Kategori: Internationell medföljning, Mexiko

Hur kan vi skapa skydd för människorättsförsvarare under brinnande kartellkrig? Hur påverkas civilbefolkningen i sådana situationer? Följ med till Mexikos södra gräns, en hotspot längs smuggelrutterna till USA, där kontroll över territorium lett till våldsamma sammandrabbningar.

Längs de böljande grönklädda bergen i Sierra Mariscal som utgör delar av Mexikos södra gräns mot Guatemala, har en väpnad konflikt mellan två av landets största karteller ritat om kartan och lett till såväl inskränkningar i människors fri- och rättigheter som till humanitära nödlägen.

Följderna av laglösheten – för människorättsförsvarare som arbetar i området och som har funnit sig i skottlinjen – har blivit påtagliga då deras möjligheter att arbeta har krympt i takt med att hot och attacker har ökat mot dem som uttalat sig offentligt om situationen eller försökt medla för att stoppa den negativa våldsspiralen.

Sammandrabbningarna mellan de två kartellerna har lett till en markant ökning av tvångsförsvinnande, tvångsförflyttningar och dödsfall till följd av det väpnade våldet.

– I och med de höga våldsnivåerna och statens oförmåga att stoppa våldsutvecklingen och implementera effektiva skyddsåtgärder har vi fokuserat mer av vårt arbete på att dokumentera situationen för människorättsförsvarare samt på påverkansarbete, säger Josefine Sjöberg, koordinatör för Kristna Fredsrörelsen i Mexiko.

Presskonferens med Colectivo de Monitoreo Frontera Sur, ett initiativ som vakar över migranters situation och rättigheter.

Presskonferens om situationen längs den södra gränsen med Colectivo de Monitoreo Frontera Sur. Foto: Kristna Fredsrörelsen/SweFOR

 

Insatserna har bokstavligt talat räddat liv

Kristna Fredsrörelsens insatser har samlat lett till flera positiva resultat trots att situationen är fortsatt väldigt allvarlig. Parallellt med att uppmärksamma nationella och internationella myndigheter och beslutsfattare på situationen har Kristna Fredsrörelsen på olika sätt arbetat för att stärka människorättsförsvarares kapacitet i området tillsammans med lokala samarbetsorganisationer. Människorättsförsvarare i det våldsdrabbade området, som har en väldigt hög hotbild mot sig, fick med hjälp av våra insatser tillgång till ett omlokaliserings- och skyddsprogram genom organisationer som ingår i Kristna Fredsrörelsens nätverk.

Våldet synliggörs

Pilgrimsvandring mot våldet, Tuxtla, Chiapas 3 stift deltar mot

Katolsk pilgrimsvandring mot våldet i Tuxtla, Chiapas i september 2024. Foto: Kristna Fredsrörelsen/SweFOR

Gemensamma påverkansinsatser, där Kristna Fredsrörelsen tillsammans med de utsatta människorättsförsvararna har belyst situationen gentemot myndigheter och andra internationella aktörer, såsom ambassader och humanitära organisationer, bidrog till att den utländska diplomatkåren i Mexiko och medier uppmärksammade konflikten i delstaten.

Uppmärksamheten gjorde det omöjligt för de mexikanska myndigheterna att fortsätta förneka och förminska de brutala konsekvenserna av våldet. Det ledde även till att Internationella Röda Korset fick ta del av dokumentation som synliggjorde vidden av konsekvenserna och därför bidrog med humanitärt stöd till dem som tvingades fly sina hem när kartellerna drabbade samman.

Omlokaliseringsprogrammen gjorde det möjligt för de människorättsförsvarare som vi medföljer att under säkra omständigheter flyttas ut ur den akut våldsamma kontexten och ändå kunna fortsätta sitt arbete från andra delar av delstaten. Med stöd av medföljningen kunde de också på ett säkert sätt anmäla de våldsbrott som de bevittnat till myndigheterna, däribland mord på familjemedlemmar och närstående kollegor, säger Josefine.

Insatserna har bokstavligt talat räddat liv. I ljuset av de utmaningar och risker som våldet har medfört, fortsätter Kristna Fredsrörelsen att medfölja människorättsförsvarare i södra Mexiko. Vi bevakar aktivt förundersökningar och rättsprocesser som har inletts, i syfte att stärka förutsättningarna för ansvarsutkrävande och bidra till fred och rättvisa.

Läs mer om vårt arbete med internationell medföljning här