Jonas Löhnn är kyrkoherde i Nybro pastorat och har startat ett initiativ för att ”fredsdiplomera” församlingar. Ett sätt att folkbilda och stärka fredsengagemang och, menar han, öva på fred för att kunna ta till fred när vi hamnar i nöd.
Varför behöver församlingar fredsdiplomeras?
– Det sker just nu en omfattande förändring av vad som är norm i vårt samhälle. Starka krafter drar opinionen i en riktning som påminner om tiden just före världskrigen. Alla påverkas.
Har vi inte reflekterat kring och övat för fred får vi oundvikligen istället lära oss upptrappning, våld och vapen som lösning på konflikter – trots att vi borde ha insett vid det här laget att krig ger förödande konsekvenser och aldrig är rättfärdiga. Jag är orolig för vår civilisation, både för den pågående krigshetsen och för vårt oförstånd med klimatet. Att fredsdiplomeras kan bli en liten motståndshandling för att göra skillnad, så att inte alla bara samverkar om att dra oss i fördärvet.
Vad hoppas du att det ska leda till?
– Det vi övar är det vi tar till när vi hamnar i nöd. Övar vi ickevåld, diplomati, civilt motstånd, olydnad, civilkurage, medmänsklighet och rättrådighet kommer vi att bli mycket bättre på att bidra till fred än om vi övar lydnad, våld och dödande. Ju fler som övar fred, desto större är chansen att vi blir bra på fred.
”Att freddiplomeras kan bli en liten motståndshandling för att göra skillnad, så att inte alla bara samverkar om att dra oss i fördärvet”
Vilken roll ser du att kyrkorna kan spela i fredsarbetet?
– Religionerna kan bidra till fredliga relationer, men kan också användas som skäl till polarisering. Utifrån den kristna tron på en kärleksfull skapare och sina grundläggande värderingar om människovärde är kyrkan kallad att bidra till det fridsrike som Jesus ständigt talade om. Befrielsen vi förkunnar gäller alla människor, så vi behöver bli mer intresserade av interreligiöst samarbete. Församlingarna kan vara vittnen om att vägen till fred alltid måste vara fredlig. Idag behövs motkrafter, profetiska röster. Vi kan bli exempel på vad som är möjligt.
Hur pratar ni om fred ute i församlingarna?
– Det är nästan omöjligt idag att predika utan att nämna behovet av fredsarbete. I de små sammanhangen bygger vi relation, mellan grupper som annars beskrivs polariserande. Vi försöker skapa bryggor mellan ”vi och dem”. Men vi behöver också tala mycket mer om hur fredsbyggandet hör till den kristna trons grund.
”Den bedövning som individualism och kommersialism har skapat släpper snart”
Många drar säkert paralleller till klimatcertifiering. Vad kan fredsrörelsen och klimatrörelsen lära av varandra?
– Jag har fått bidra i arbetet med att ta fram Kyrkans miljödiplomering och mer nyligen verktyget Support klimat. De hjälper till med att göra nödvändiga förändringar systematiskt och genomtänkt. På liknande sätt kan en fredsdiplomering – om än mycket enklare och mer manifesterande – folkbilda och tillhandahålla metoder som gör det enkelt att synliggöra ett ställningstagande för fred och rätt.
– Goda krafter behöver nätverk. Folkrörelsernas tid kan verka vara förbi, men det är dags att de vaknar till nytt liv nu. Den bedövning som individualism och kommersialism har skapat släpper snart.
Ålder: 57 år.
Bor: Inom cykelavstånd till nästan allt i Kalmar.
Bakgrund: Från nordöstra Skåne men Kalmarbo sedan 1995.
Arbete och engagemang: Blev präst efter att ha testat några lärarjobb, kört buss och jobbat lite i vården. Har gjort drygt ett decennium som grönt kommunalråd, sedan nästan lika lång tid i tjänst för Växjö stift. Blev nyligen kyrkoherde. Aktiv bland annat i omställning, politik, kvartettsång, skrivande, avloppsinnovationer, koloniförening och fredsrörelsen.