Framstående människorättsförsvarare och präst i Mexiko mördad - Kristna Fredsrörelsen

Framstående människorättsförsvarare och präst i Mexiko mördad

Datum: oktober 21, 2024 | Kategori: Internationell medföljning, Mexiko, Pressmeddelanden

Fader Marcelo Pérez Pérez, människorättsförsvarare och präst i katolska kyrkan i Chiapas, blev den 20 oktober mördad på väg från söndagsmässan. Kristna Fredsrörelsen som arbetar med skydd och säkerhet för människorättsförsvarare i Mexiko sedan 20 år befinner sig i sorg och ställer nu krav på att Sveriges regering ska agera.

Padre Marcelo Pérez Pérez. Foto: Kalle Jansson.

 

Prästen och människorättsförsvararen fader Marcelo Pérez Pérez mördades på morgonen den 20 oktober i San Cristóbal de Las Casas, i södra Mexiko. Han sköts till döds i sin bil av två maskerade personer på motorcykel då han avslutat en mässa i stadsdelen Cuxtitali.

– Det är en sorgens och ilskans dag. Att fader Marcelo Pérez Pérez, en välkänd människorättsförsvarare, blivit brutalt mördad är en stor sorg och fruktansvärd förlust, säger Kristna Fredsrörelsens generalsekreterare Lotta Sjöström Becker och fortsätter:

– En sorg och förlust inte bara för kampen för fred och rättvisa i Mexiko, utan också för alla som har mött honom och inspirerats av hans fantastiska personlighet och outtröttliga kamp med livet som insats.

Erkänd aktivist under hot

Kristna Fredsrörelsen har arbetat med den katolske prästen Marcelo Pérez Pérez i mer än tio år, en erkänd människorättsförsvarare och fredsbyggare. Med stora risker för sin säkerhet engagerade han sig för utsatta människor som tvångsförflyttats och i lokala medlingsprocesser för att minska våldet i delstaten Chiapas.

Fader Marcelo var outtröttlig i sitt arbete för att försvara de mänskliga rättigheterna. På grund av sitt engagemang utsattes han för hot och trakasserier från både icke-statliga och statliga aktörer, i form av kriminalisering, förtal, fysiska angrepp och dödshot.

Sverige behöver ta ansvar

Mexiko är ett av de farligaste länderna i världen för människorättsförsvarare och Kristna Fredsrörelsen arbetar med att skapa skydd genom metoden internationell medföljning, även kallad preventiv närvaro.

– Vi har länge rapporterat om och varnat för utvecklingen i Mexiko och det här visar på faran med att vara en människorättsförsvarare i en våldsam kontext, och att Sverige behöver fortsätta prioritera och stödja människorättsförsvarares utsatta situation, säger Lotta Sjöström Becker.

Kristna Fredsrörelsen har tillsammans med många andra organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter under de senaste åren uttryckt oro för fader Marcelos säkerhet. Vi har vid otaliga tillfällen uppmärksammat den mexikanska staten om fader Marcelos skyddsbehov och har länge flaggat för att den mexikanska staten inte gör tillräckligt för att skydda hotade människorättsförsvarare i södra Mexiko.

Enligt FN:s deklaration för människorättsförsvarare har stater ansvar att vidta alla nödvändiga medel för att säkerställa människorättsförsvarares skydd för att kunna utöva sitt legitima arbete – och Kristna Fredsrörelsen ställer nu krav på att Sverige tydligt markerar mot de länder som brister i sitt åtagande.

Pressbilder

Fader Marcelo Pérez Pérez: https://flic.kr/s/aHsmP9zeQr
Porträttbild fader Marcelo Pérez Pérez: https://krf.se/wp-content/uploads/2019/11/Padre-Marcelo.jpg

Generalsekreterare Lotta Sjöström Becker: https://flic.kr/s/aHsmxCi1mL

För mer information, vänligen kontakta:

Sofia Jedeman, pressansvarig, Kristna Fredsrörelsen
E-post: sofia.jedeman@krf.se
Telefon: +46 76 501 18 24

Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare, Kristna Fredsrörelsen
E-post: lotta.becker@krf.se
Telefon: 08-453 68