Bernt Jonsson, tidigare ordförande och generalsekreterare för Kristna Fredsrörelsen har gått ur tiden. Lars Ingelstam minns med tacksamhet en handlingskraftig och trofast vän med stor medkänsla.
En av Kristna Fredsrörelsens mest betydelsefulla ledare, Bernt Jonsson, Uppsala, har fått sluta sitt liv, nära 90 år gammal. Hans närmaste är Anita, maka och livskamrat – också i fredsarbetet – samt barnen Tomas, Markus och Zahra med familjer.
Jag mötte Bernt på ett möte i den frikyrkliga gymnasiströrelsen 1955 och vi har varit nära vänner sedan dess. Han har verkat i många sammanhang (se nedan), men jag ser honom framför allt som fredsaktivist och folkrörelsemänniska. Bernt hann vara både generalsekreterare och ordförande i Kristna Fredsrörelsen, och var en av dem som förändrade rörelsen till en modern civilsamhällesorganisation.
Bernt var mycket konsekvent i sin livssyn och vad han ville åstadkomma. Främst stod freden och övertygelsen om alla människors lika värde och rättigheter, vare sig de bor i Uppsala, Johannesburg eller Gaza. Tidigt i livet samarbetade vi om den tappra tidskriften Kristet Forum (ofta i telefon långt in på natten – Bernt kunde ibland vara rejält envis.) Som proffsig journalist gick han vidare till OBS/kulturkvarten i Sveriges Radio, Aftonbladet, SVT, och Radio Uppland.
Erfarenheten från Kristna fredsrörelsen fick ett direkt erkännande då Bernt rekryterades till Utrikesdepartementet. Under att par år verkade han där som betydelsefull doldis med svensk nedrustningspolitik. Senare blev han chef för fredsinstitutet Life&Peace och arbetade med fred och utveckling i praktiken.
Men folkrörelsespåret förblev starkt i hans liv. Där finns ansvarsfulla uppgifter inte bara i Kristna Freds utan också i den frikyrkliga gymnasist- och studentrörelsen, Uppsala Missionsförsamling, socialdemokratiska Broderskapsrörelsen, lokal kulturpolitik i Uppsala, och under senare år i det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (SEAPPI).
Om Bernts engagemang för Palestina vittnar också hans sista bok Nästa år i Jerusalem – dröm och mardröm (2022): en imponerande analys om och kring Israel och Palestina som går (nästan) ända fram till dagens situation. Här ingår antisemitismens historia, stormaktspolitiken, den kristna högerns bibeltolkning och åtskilligt annat som har betydelse för att förstå läget i dag.
En god människa och trofast vän har gått bort. Hans stund på jorden var fylld av handlingskraft och medkänsla. Vi är många som känner stor tacksamhet.
Lars Ingelstam
Begravning äger rum i Missionskyrkan, Uppsala den