Migrantkaravaner stoppas vid Mexikos södra gräns - Kristna Fredsrörelsen

Migrantkaravaner stoppas vid Mexikos södra gräns

Datum: januari 31, 2020 | Kategori: Mexiko

Migranter som flyr fattigdom och gängkriminalitet i Centralamerika möter stängda gränser och hårt motstånd från mexikanska säkerhetsstyrkor.

Människorättsorganisationer uppger att den mexikanska migrationsmyndigheten, polis och militär systematiskt kränker migranternas mänskliga rättigheter. Dessutom kriminaliseras och trakasseras de människorättsförsvarare som står upp för migranternas rättigheter.

De senaste veckorna har vi kunnat se hur situationen för migranter på rutten genom Centralamerika och Mexiko på väg till USA har uppmärksammats i Sverige. SVT rapporterade i januari om hur omkring 1500 migranter stoppades vid den mexikanska gränsen mot Guatemala och häromdagen skrev GP om hur familjer hindras från att korsa gränsen med tårgas. Men det är inte första gången karavanen skapar uppmärksamhet kring situationen för människor som flyr och migrerar genom Mexiko med USA som dröm- och slutdestination.

Trenden visar på hur transitländer som Mexiko inför allt mer hårdföra mått

När den första stora migrantkaravanen nådde gränsen mellan Guatemala och Mexiko i oktober 2018 var Kristna Fredsrörelsen där som observatörer. De kunde med egna ögon se hur migranterna på olika sätt fick se sina rättigheter kränkta genom till exempel villkorad hjälp, felaktig information om sina rättigheter, godtyckliga deporteringar och trakasserier. Situationen för migranterna vid Mexikos södra gräns har alltså inte på något sätt förbättrats under året som gått, snarare tvärtom.

Under tiden som gått sedan dess har migrationsmyndigheten förändrat handläggningsprocedurerna och gjort dem än mer byråkratiska, samtidigt som spridandet av felaktig information, deporteringar och trakasserier fortsatt.

Kristna Fredsrörelsens observatörer medföljer människorättsorganisationer som arbetar med migranters rättigheter

När KrF i maj 2019, tillsammans med flera nationella och internationella människorättsorganisationer, deltog i en observationsgrupp noterades bland annat den ökande militariseringen av säkerhetsarbetet vid gränsen. Metoder som uttröttning och begränsning av rörelsefriheten användes som en medveten strategi mot migranterna. Observationsgruppen konstaterade också att det förkom mycket tveksamma tillvägagångssätt vid gripanden och att migranterna inte informerades om möjligheten till internationellt skydd eller det regelverk som gäller själva migrationsprocessen.

Situationen för människor på flykt är alltjämt allvarlig och trenden visar tydligt på hur transitländer som Mexiko inför allt mer hårdföra mått och gränsförskjutningar görs löpande.

Människorättsorganisationer verksamma vid gränsen har dokumenterat att migranterna (även kvinnor, barn och äldre) utsatts för fysiska skador, svimningar, andnöd och nervsammanbrott till följd av det våldsamma bemötandet vid gränsen.

De förstärkta militära insatserna vid gränserna och den hårdnade retoriken har, enligt människorättsorganisationerna, lett till en ökad kriminalisering av både migranterna och de som står upp för deras rättigheter. Exempelvis genom oannonserade genomsökningar av migrantboenden och indragna tillstånd för att genomföra rutinbesök i förvaren för att verifiera att migranternas rättigheter i respekteras.

Mer bakomliggande information om situationen för migranter och MR-försvarare i Mexiko hittar du i vår rapport från 2016.

Migration och människorättsförsvarare i Mexiko