Debatt: Medlemskap i Nato innebär stora risker - Kristna Fredsrörelsen

Debatt: Medlemskap i Nato innebär stora risker

Datum: maj 13, 2022 | Kategori: Debatt, NATO, Opinion, Pressklipp, Säkerhetspolitik, Vapenexport

Fred och säkerhet kan inte byggas genom militära allianser och upprustning. Ett Natomedlemskap gör våra länder och världen mer osäkra.

SvD 2022-05-13

Vi debatterar, tillsammans med Finlands Fredsförbund, IKFF, Women’s International League for Peace and Freedom (WILPF) i Finland och Svenska Freds, i Svenska Dagbladet och finska Hufvudstadsbladet mot ett svenskt NATO-medlemskap .

Det är inte genom investeringar i en militärallians med odemokratiska stater som vi tryggar framtiden för människor i Sverige, Finland eller resten av världen, stärker eller står upp för demokrati och hållbar fred. För fred och demokrati behövs investeringar i konfliktförebyggande arbete och fredlig konflikthantering, ökat stöd till demokrati- och människorättsaktivister samt skarpa markeringar mot odemokratiska stater.

Sverige och Finland måste förbli kärnvapenfritt och starka röster för nedrustning, demokrati och fred. Det gör både våra länder, vårt närområde och världen till en säkrare plats.