Våldsmotstånd och fredslängtan 2022 - Kristna Fredsrörelsen

Våldsmotstånd och fredslängtan 2022

Datum: november 4, 2022 | Kategori: Aktiviteter, Ickevåld, Opinion, Säkerhetspolitik

Var finns fredsrösterna? KG Hammar, Iraj Shirkhani och Marika Lagercrantz m.fl inleder ekumenisk samling för fred 10-11 november.

I tider av krig i vår närhet, klimatkris, kärnvapenhot, upprustningsspiraler och vacklande demokratier på många håll i världen, lyfter vi fram röster och erfarenheter från arbete för fred och förändring. Under ett dygn samlas vi på Sigtunastiftelsen för fördjupande samtal och reflektioner bortom polemik och enkla svar – i rörelsen från det lilla till det stora, från eftertanke till handling.

Dygnet inleds med ett reflekterande samtal mellan ärkebiskop emeritus KG Hammar, Kristna Fredsrörelsens generalsekreterare Lotta Sjöström Becker och läraren, DJ:n och civilsamhällesorganisatören Iraj Shirkhani.

Samtalet leds av Fredrika Gårdfeldt, präst i Svenska kyrkan och styrelseledamot i Kristna Fredsrörelsen.

Marika Lagercrantz (skådespelare) framför en egen appell om ickevåldets kraft.

Fiolspel ur den svenska folkmusikskatten blandas med pärlor ur den rika kväkarerfarenheten, med Julia Ryberg, samfundspedagog i Vännernas samfund.

Programmet är kostnadsfritt och öppet för allmänheten.

Boka

Plats: Sigtunastiftelsens bibliotek Manfred Björkquists allé 2, Sigtuna. Tid: 10 november kl. 19.30

Under samlingens andra dygn kommer ett tjugotal tongivande röster, bland dem författaren och aktivisten Fatemeh Khavari, professor i freds- och konfliktforskning Isak Svensson och biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan Karin Wiborn att delta i panelsamtal och fördjupande reflektioner kring framtidens våldsmotstånd, kyrkornas roll i arbetet för fred och rättvisa samt strategier för gemensam mänsklig säkerhet.

2021 ägde första Våldsmotstånd och fredslängtan rum på Sigtunastiftelsen. Här kan du läsa om förra årets samling.


Tips! Tellus – den sårbara skönheten

Fredag 18.00-19.00 ges körverket ”Tellus – den sårbara skönheten” på Sigtunastiftelsen, i samarbete med Sveriges Kyrkosångsförbund och Stockholms stift.

Biljetter bokas (gratis) på hemsidan: https://sigtunastiftelsen.se/events/den-sarbara-skonheten/