Tre snabba till Iraj Shirkhani - Kristna Fredsrörelsen

Tre snabba till Iraj Shirkhani

Datum: december 19, 2022 | Kategori: Artiklar Fredsnytt, Ickevåld

Iraj Shirkhani deltog i årets ekumeniska samling Våldsmotstånd och fredslängtan. Han är en av initiativtagarna till Helamalmö och har arbetat i 15 år som lärare i Malmö och Stockholm.

”Vi måste satsa på våra barn och ungdomar. De är morgondagens ledare”

Är det möjligt att som individ göra motstånd? Eller måste en göra det tillsammans med andra?

– Det är absolut möjligt. Jag skulle nästan vilja påstå att var och en måste göra motstånd och stå upp för orättvisor individuellt, för att sedan kunna göra det tillsammans med andra. Ingen människa är en ö, så ju fler som gör motstånd tillsammans, desto mer hållbar motstånd.

Går det att odla hopp idag – trots krig i vår närhet, klimatkris, kärnvapenhot, upptrappade våldsspiraler bland unga och vacklande demokratier?

– Självklart. Hoppet är trots allt det sista som lämnar oss. Trots all mörker i världen så måste vi även se de positiva krafterna och försöka blicka framåt. Det finns ljus i tunneln.

Vad krävs av oss som samhälle för att komma till rätta med sociala orättvisor?

– Vi måste plåstra om och vårda de sår som finns i samhället idag samtidigt som vi förebygger och förbereder oss på framtida sår, genom att ge nästa generation rätt verktyg och förutsättningar. Vi måste satsa på våra barn och ungdomar. De är morgondagens ledare.

Artikeln är ursprungligen publicerad i Kristna Fredsrörelsens medlemstidning Fredsnytt. Läs hela numret här.