Dagen: ”Frågan om att vägra vapen kommer att bli aktuell igen” - Kristna Fredsrörelsen

Dagen: ”Frågan om att vägra vapen kommer att bli aktuell igen”

Datum: januari 11, 2023 | Kategori: NATO, Opinion, Pressklipp, Säkerhetspolitik

Att vägra vapen har länge varit en icke-fråga i Sverige. Men nu kommer den att bli aktuell igen, i och med Nato-inträdet och den allt mer militariserade diskursen, säger Kristna Fredsrörelsens generalsekreterare Lotta Sjöström Becker i en intervju med tidningen Dagen.

Pressklipp från Dagen den 10 januari 2023

Kristna röster manar till icke-våld under pågående försvarskonferensen Folk och försvar.

Att vägra vapen har länge varit en icke-fråga i Sverige.

– Men nu kommer den att bli aktuell igen, i och med Nato-inträdet och den allt mer militariserade diskursen, säger generalsekreterare Lotta Sjöström Becker på Kristna fredsrörelsen, som länge varit en kristen fredsröst och önskar se ett alternativ till debatterna på årets upplaga av pågående Folk och försvar.

”Jag säger: som du frågar får du svar. Det som är så utmanande med den här konferensen är att de redan har svaret på frågan: militär upprustning”

Just nu pågår rikskonferensen Folk och försvar, Sveriges största forum för diskussion om säkerhetspolitik, försvar, samhällets krisberedskap och globala säkerhetstrender. På plats finns politiker, organisationer i civilsamhället och representanter för näringsliv och myndigheter.

Säkerhetsläget just nu med det ryska anfallskriget mot Ukraina står högt på dagordningen. På plats i Sälen finns också Svenska Freds, som uppmanar Sverige att stå på Ukrainas och fredens sida – men inte genom att gå med i Nato eller sända vapen. I stället vill man se ett slut på import av rysk gas – och att Sverige stödjer ryska freds- och MR-aktivister som protesterar mot kriget och vägrar delta i det, menar Svenska Freds.

Läs hela artikeln i Dagen här