Tio års fängelse för fredspristagaren Ales Bjaljatski

Tio års fängelse för fredspristagaren Ales Bjaljatski

Datum: mars 3, 2023 | Kategori: Aktivera dig, Ickevåld, Opinion, Övrigt

I Belarus huvudstad Minsk föll idag domen mot fredspristagaren Ales Bjaljatski och tre av hans kollegor i människorättsorganisationen Vjasna.

Tio års fängelse för fredspristagaren Ales Bjaljatski– Formellt döms de för penningsmuggling och finansiering av demonstrationer, men vi i Kristna Fredsrörelsen kan konstatera att rättsprocessen har varit uppenbart politiskt motiverad. I själva verket handlar det om en bestraffning för det aktiva ickevåldsarbete för mänskliga rättigheter som Ales Bjaljatski och Vjasna har utfört i Belarus under många år, säger Kristna Fredsrörelsens generalsekreterare Lotta Sjöström Becker i ett pressmeddelande.

Respekt för de mänskliga rättigheterna är en av de viktigaste förutsättningarna för hållbar fred, och människorättsförsvarare som Ales Bjaljatski spelar en oerhört viktig fredsfrämjande roll. Att den norska Nobelkommittén i höstas belönade Bjaljatski med fredspriset var därför såväl naturligt som mycket välkommet.

Ales Bjaljatski dömdes till tio års fängelse, Valjantsin Stefanovitj och Uladz Labkovitj till nio respektive sju år. Ytterligare en medarbetare i Vjasna – Zmitser Salaujou – dömdes till fängelse i åtta år, men han befinner sig utanför Belarus och har därför åtalats ”på distans”, utan att vara frihetsberövad.

Visa ditt stöd

Dagens fängelsedomar är ett tungt besked. Men DU kan visa solidaritet med och stöd till de dömda människorättsförsvararna genom att skicka en hälsning via Solidarity Postcards Atelier: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfhsgpGwDc9sskZ82LN_eKwwZBAX9U5kLARAFo2eR1UGw8Usg/viewform

Det går bra att skriva på engelska!