Så stödjer vi freden i Colombia - Kristna Fredsrörelsen

Så stödjer vi freden i Colombia

Datum: april 26, 2023 | Kategori: Aktiviteter, Colombia

Välkommen på riksdagsseminarium om fredsprocessen och uppstart av det parlamentariska Latinamerikanätverket. Tisdagen den 2 maj kl. 13-15. Seminariet arrangeras i samarbete med Colombiagruppen.

Colombia har under decennier präglats av djupa konflikter mellan olika gerillor, paramilitära grupper och den colombianska staten. Sedan 2016 har stora framsteg gjorts i fredsprocessen då Colombias regering och FARC-gerillan slöt ett fredsavtal. Nu är förhoppningarna och förväntningarna stora att landet ska uppnå en varaktig och jämställd fred med resterande väpnade grupper, framför allt ELN-gerillan. Sverige har haft ett långt engagemang för fred i Colombia med stort stöd från vår regering och från svenska civilsamhället.

Colombia är, trots framgångarna i fredsprocessen, ett av världens farligaste länder för människorättsförsvarare, miljöförsvarare och de som kämpar för en hållbar fred. Särskilt utsatta är kvinnor, urfolk och afro-colombianer.

I mars besökte fyra av riksdagens ledamöter Latinamerika och Colombia för att på plats ta del av Sveriges stöd till fredsprocessen. Delegationen mötte regeringen och olika aktörer, inklusive civilsamhällsorganisationer, som arbetar för fred med svenskt stöd. Kom och lyssna till ledamöternas reflektioner och en diskussion om Sveriges stöd till fredsprocessen och arbetet framåt.

Seminariet utgör även uppstarten för riksdagens parlamentariska Latinamerikanätverk.

Riksdagsseminarium om fredsprocessen och uppstart av det parlamentariska Latinamerikanätverket.

När: Tisdagen den 2 maj kl. 13-15

Plats: RÖ Mittpoolen, Sveriges riksdag, entré Riksgatan 2

Deltagare: John E Weinerhall (M), Gudrun Brunegård (KD), Mathias Tegnér (S), Janine Alm Ericson (MP),  Per Olsson Fridh (Folke Bernadotteakademin), Pontus Rosenberg (UD), Eva Ekelund (Act Svenska kyrkan)

Moderator: Anna Tibblin (WeEffect)

Anmälan sker till john.e.weinerhall@riksdagen.se senast 27/4.

Varmt välkommen!