Pressmeddelande: Det gäller freden! Det gäller livet!

Pressmeddelande: Det gäller freden! Det gäller livet!

Datum: juni 27, 2023 | Kategori: Debatt, Opinion, Pressmeddelanden, Säkerhetspolitik

Almedalens viktigaste samtal

Ett år efter Rysslands invasion av Ukraina bjuder Kristna Fredsrörelsen in bland andra Joel Halldorf och Anna Ardin till några av Almedalens viktigaste samtal.

– Vi breddar perspektiven och samtalen om vad som är och ger säkerhet. Den rådande upprustningsschwungen är riskfylld och vi behöver prioritera långsiktigt fredsbyggande och våra åtaganden till Agenda 2030. Den egentliga ödesfrågan vi alla står inför är hur världen kan bli mindre polariserad, mer demokratisk och rättvis. Världens ledare måste agera tillsammans för klimatomställning, till gagn för framtida generationer, säger Lotta Sjöström Becker, Generalsekreterare för Kristna Fredsrörelsen.

Hur kan freden vinnas i länder där krig pågår? Hur kan demokratin stärkas i Sverige? Och hur kan vi påstå att ickevåld framgångsrikt kan bedrivas också i de mest repressiva sammanhang? Kristna Fredsrörelsen har folkbildat för fred i över hundra år och arbetet fortsätter.

Vi välkomnar till fyra livsviktiga samtal om fredsarbete i praktiken!

Hur verkar man för hållbar fred mitt under brinnande krig?

Medverkande: Malin Fagerberg Wikström, ordförande, Östgruppen, Henrik Fröjmark, policychef, Act Svenska kyrkan.

När kriget kommer – var finns kyrkans röst för fred?

Medverkande: Erik Eckerdal, biskop Visby stift, Svenska kyrkan, Ulf Jonsson, jesuitpater, chefredaktör för Tidskriften Signum, Sofia Camnerin, generalsekreterare för Sveriges Kristna Råd, Michael Hjälm, rektor vid Sankt Ignatios och prefekt för Avdelningen för Östkyrkliga studier vid Enskilda Högskolan i Stockholm. Moderator: Kattis Ahlström.

Demokratin och framtiden – har folkrörelser fortfarande en roll att spela?

Medverkande: Anna Ardin, diakon och doktorand vid Centrum för civilsamhällesforskning, Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, Joel Halldorf, kulturskribent och professor i kyrkohistoria vid Enskilda Högskolan Stockholm, Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare, Kristna Fredsrörelsen.

Aktivt motstånd och fredlig förändring – hur kan ickevåld rädda världen?

Medverkande: Rolf Lindahl, kampanjledare på Greenpeace, Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare för Kristna Fredsrörelsen, Ida Eriksson, teamledare för Social innovation och integration vid Studieförbundet Bilda Svealand.

Samtalen webbsänds. 

Läs mer om seminarierna och de medverkande
Pressmeddelandet i Mailchimp

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Nathaly Salas, pressansvarig Kristna Fredsrörelsen
nathaly.salas@krf.se