Träget arbete mot rekrytering av unga till krig och organiserad brottslighet

Träget arbete mot rekrytering av unga till krig och organiserad brottslighet

Datum: oktober 3, 2023 | Kategori: Aktiviteter, Colombia, Ickevåld, JUSTAPAZ, Säkerhetspolitik, Stöd till ickevåldsarbete

I mitten av oktober besökte vår colombianska partnerorganisation Justapaz Sverige. Vad kan vi lära av den colombianska fredsrörelsen?

Vapenvägran och preventiv verksamhet för att motverka rekrytering av barn och ungdomar till krig och organiserad brottslighet är några av de frågor som Justapaz arbetat med i många år.

Vi ser möjliga paralleller till den svenska situationen med drastiskt ökad gängkriminalitet, och också till den återaktualiserade frågan om vapenvägran, en historiskt viktig fråga för Kristna Fredsrörelsen som kan återaktualiseras i en svensk kontext.

Colombias nya regering har uttalat ambitionen om en total fred och har återupptagit arbetet med Fredsavtalet. Justapaz är en av de organisationer som deltar i samtalen med ELN-gerillan och har också sammanställt en rad rekommendationer för verklig och hållbar fred i Colombia.

Är du journalist och vill komma i kontakt med Justapaz? Kontakta vår pressansvariga julius.copcutt@krf.se

Digital medlemsträff

I samband med Justapaz besök bjöd vi in till en digital medlemsträff. Martin Nates, generalsekreterare för Justapaz och Diana Archila, teamsamordnare, berättade om sitt fredsarbete. Medlemmer i Kristna Freds fick möjlighet lyssna och ställa frågor.