Dramatiska konsekvenser av regeringens biståndsreform - Kristna Fredsrörelsen

Dramatiska konsekvenser av regeringens biståndsreform

Datum: september 5, 2024 | Kategori: Biståndspolitik, Fred med jorden, Ickevåld, Internationell medföljning, Opinion, Säkerhetspolitik

Demokratin är på tillbakagång i världen. Civilsamhället har en nyckelroll för att motverka detta och för att stärka livsvillkoren för de allra mest utsatta. Regeringen säger sig vilja stärka stödet till civilsamhället men så har det inte blivit i praktiken.

Förändringarna av biståndet genom civilsamhällesorganisationer har lett till kritik både mot innehållet och mot processen. Internationella protester lyfter fram att förändringarna riskerar att försvåra situationen för civilsamhällesorganisationer och att de bryter mot internationella principer för stöd till civilsamhället. Men det handlar också om hur förändringarna genomförs och just nu avvecklas verksamhet runt om i världen för att regeringens tidsplan inte respekterar ingångna avtal.

– För Kristna Fredsrörelsen innebär förändringarna att två av fyra avtal sagts upp under pågående avtalsperiod och att vi behöver förbereda oss för att mista ett till vid årsskiftet. Det handlar om långa förtroendefulla samarbeten som byggts upp under decennier och om personal med nyckelkompetens som riskerar att sägas upp, säger Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare på Kristna Fredsrörelsen.

Medan tidigare reformer av svenskt bistånd varit ett resultat av breda konsultativa processer har reformagendan lett till kritik mot regeringen för bristande transparens och för avsaknad av meningsfull dialog med civilsamhället.

Vi motsätter oss inte utveckling och reformer, men det vi ser nu är något annat, säger Lotta Sjöström Becker.

– Det är oerhört sorgligt att regeringen frångår tidigare blocköverensskridande överenskommelser som 1%-målet. Utvecklingssamarbete är av naturen långsiktigt. Vi motsätter oss inte utveckling och reformer, men det vi ser nu är något annat, säger Lotta Sjöström Becker.

Över 2 000 organisationer i fler än 100 länder svävar idag i ovisshet kring möjligheter till fortsatt finansiering samtidigt som ansökningsprocessen för nya medel skjuts upp i väntan på regeringens beslut om ny strategi för utvecklingssamarbete med civilsamhället.

– Jag hoppas fortfarande att regeringen ska ta ansvar för de konsekvenser som förändringen får och inte lämnar svenska partners, som i Kristna Fredsrörelsens fall hotade människorättsförsvarare i konfliktområden i enorm utsatthet, säger Lotta Sjöström Becker och fortsätter:

– Det viktigaste på kort sikt är att inte alla avtal sägs upp den sista december så att det blir ett glapp mellan gamla och nya avtal, och de som inte beviljas nytt stöd kan fasas ut på ett ansvarsfullt sätt.

Vilka förändringar har skett hittills?

  1. Avslutad finansiering för information om bistånd: Regeringen avslutade strategin för kommunikation och information om biståndet 2023. Det betyder att det inte finns medel till att rapportera om biståndets effekter till svenska allmänheten, att granska makthavare och till exempel lyfta människorättsförsvarares röster.
  2. Avslutad finansiering för fred och säkerhet: Regeringen avslutade stödet till civilsamhället för fred och säkerhet som förmedlades genom Folke Bernadotteakademin (FBA). Vilket innebär att det inte finns medel för att lyfta fredsperspektiv i relation till Sveriges stora säkerhetspolitiska omsvängning eller till att främja kunskap och engagemang kring fredsfrågor.
  3. Höjt krav på egeninsats vid finansiering: Regeringen har beslutat att höja egeninsatsen för civilsamhällesorganisationer för att få finansiering. Detta gör det mycket svårare för mindre och specialiserade organisationer att kunna bidra till utvecklingssamarbetet.
  4. Utredning om övertagandet av stöd från svenska organisationer: Regeringen gav biståndsmyndigheten Sida i uppdrag att utreda hur myndigheten skulle kunna ta över förmedlandet av stöd till civilsamhällesorganisationer från svenska folkrörelser i februari med start från 1 januari 2025.
  5. Biståndsmyndigheten Sida avslutar partneravtal i förtid: Sida har inlett en process för intresseanmälan om partnerskap och meddelat att alla avtal kommer att sägas upp per den 31 december 2024. Ansökningsprocessen har nu skjutits upp i väntan på beslut om ny civsam-strategi (strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med det civila samhället). Över 2 000 organisationer i fler än 100 länder svävar i ovisshet kring möjligheter till fortsatt finansiering för sitt arbete.

Vad kan du göra?

Gör din röst hörd! Skriv till exempel en insändare i lokaltidningen om biståndets betydelse för en säker och fredlig värld!