Vad betyder fred i vår tid – och hur bygger vi den i praktiken? Under årets Almedalsvecka medverkar Kristna Fredsrörelsen i flera seminarier som sätter fokus på fredsfrågor, mänskliga rättigheter och säkerhetspolitik.
Tillsammans med forskare, trosledare, opinionsbildare, politiker och civilsamhällesaktörer bjuder vi in till samtal om internationell medföljning i konfliktzoner, om hur civilkurage kan tränas i vardagen, och om vad det innebär att tala om fred utifrån kristen tro.
Vi ställer frågor som: Är Sverige säkrare efter Natoanslutningen? Vad är kyrkans roll i fredsbygge? Och hur kan folkbildning väva tillit och skapa förändring i tider av splittring?
Välkommen att ta del av våra seminarier i Almedalen – där vi tillsammans utforskar modet, motståndet och möjligheten till förändring.
Vad kan omvärlden bidra med när våld och kränkningar av mänskliga rättigheter ökar och statens institutioner inte kan skydda sina medborgare? Finns det konstruktiva sätt att öka säkerheten och stödja det civila samhället i arbetet för ökade rättigheter? Kan internationell medföljning vara en väg?
Internationell medföljning är en metod som används framgångsrikt i kontexter som lider av höga våldsnivåer och repression av sina medborgare. Metoden leder till att öka utrymmet för civila samhällets aktörer att kräva sina rättigheter och konstruktivt bidra till en demokratisk utveckling. Den minskar samtidigt risken för hot och repressalier för den medföljde.
Onsdag den 25 juni kl 13.00-13.45
Plats: S:t Drottensgatan 12, Katolska kyrkan, ”Newman/Bildascenen”
Arrangeras av Kristna Fredsrörelsen, Diakonia, Act Svenska kyrkan och Studieförbundet Bilda
Medverkande
Den tidiga kyrkan var tydligt pacifistisk, men genom historien har kyrkans syn på krig och väpnat våld skiftat. Hur tänker vi idag kring kristen tro, krig och fred? Vilka visioner behövs för fred när kriget riskerar komma allt närmare oss?
På vilket sätt har fred med kristen tro och kyrkan att göra? Kan fredsteologi bli fredspolitik? Hur ser kyrkans uppdrag, roll och visioner ut för en bättre värld? Kan vi tala oss till fred?
Onsdag den 25 juni kl 16.00-16.45
Plats: Adelsgatan 43, Vårdklockans kyrka
Arrangeras av Kristna Fredsrörelsen, Studieförbundet Bilda och Equmeniakyrkan
Medverkande
Har du sett någon bli orättvist behandlad och ångrat att du inte agerade? Genom att träna upp vårt civilkurage kan vi tillsammans bli bättre på att förhindra orättvisor, diskriminering och kränkningar i vardagen.
Välkommen till en workshop där du får verktyg för att agera när någon blir utsatt för kränkande behandling, hot eller diskriminering – på arbetsplatsen, i skolan, på bussen eller ute på stan. Utifrån case baserade på vardagliga situationer övar vi på olika sätt att ingripa. Vi utgår från KAOS-modellen som består av fyra olika metoder: konfrontera, avleda, omtolka och stödja/skilja. Frukostmacka serveras.
Torsdag den 26 juni 08.00-08.45
Plats: Adelsgatan 43, Vårdklockans kyrka
Arrangeras av Kristna Fredsrörelsen och Studieförbundet Bilda
Medverkande
Är Sverige säkert nu, när vi övergett alliansfriheten? För att kunna svara på det behöver andra frågor diskuteras: Vad är säkerhet och osäkerhet? Vad, vem eller vilka ska säkerhetspolitiken egentligen värna? Varför ses inte fredsbyggande, demokratiarbete och bistånd som en del i säkerhetsarbetet?
Torsdag den 26 juni kl 11.00-11.45
Plats: S:t Drottensgatan 12, Katolska kyrkan, ”Newman/Bildascenen”
Arrangeras av Kristna Fredsrörelsen och Studieförbundet Bilda
Medverkande
Linus Hagström, professor i statsvetenskap, Försvarshögskola
Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare, Kristna Fredsrörelsen
När populism och splittring idag ifrågasätter grundläggande värderingar, behövs en bred samverkan mellan dem som vill bevara demokrati, öppenhet, mångfald och delaktighet. Hur kan folkbildning och samarbete inom civilsamhället skapa den kraft och framåtrörelse som skapar nytt hopp om framtiden?
I en värld där populism och splittring utmanar tidigare grundläggande värderingar, är folkbildningen en resurs för att ena och stärka rörelsers arbete för varje människas rätt och möjlighet att växa, hitta gemenskap och aktivt delta i samhällsutvecklingen. Detta samtal utforskar hur vi genom folkbildning och nära samverkan inom civilsamhället kan bygga broar mellan olika rörelser som är både lika och olika varandra, och skapa en framåtrörelse som är bred, stark och som bygger hopp om en bättre framtid.
Fredag den 27 juni 11.00-11.45
Plats: S:t Drottensgatan 12, Katolska kyrkan, ”Newman/Bildascenen”
Arrangeras av Studieförbundet Bilda
Medverkande