Vapenvägran åter i fokus - Kristna Fredsrörelsen

Vapenvägran åter i fokus

Datum: augusti 15, 2024 | Kategori: Ickevåld, Vapenvägran, Vapenvägran

Att vägra vapen med hänvisning till samvetsskäl är en mänsklig rättighet. När den allmänna värnplikten nu är på väg tillbaka aktualiseras frågan om vapenvägran och vapenfri tjänst, då allt fler unga kommer att kallas till mönstring och värnplikt mot sin vilja under de närmaste åren.

Två händer håller upp ett plakat som det står WAR överstruket på.

Vapenvägran är en mänsklig rättighet men Försvarsmakten
är sparsam med information om möjligheterna att söka
vapenfri tjänst.

 

– Försvarsmakten är väldigt sparsam med information om möjligheten att söka vapenfri tjänst. Det kanske blir aktuellt för oss att ta fram ett nytt faktamaterial kring detta, säger Kristna Fredsrörelsens generalsekreterare Lotta Sjöström Becker.

BAKGRUNDEN TILL situationen är den pågående kraftiga upprustningen av den svenska Försvarsmakten som för med sig ett ökat behov av att informera ungdomar om rätten att vägra vapen. Ett sådant faktamaterial skulle också syfta till att främja reflektion kring de etiska frågeställningar som är förknippade med värnplikten, ett område Försvarsmakten är otydlig på.

– Ett centralt moment inom värnpliktsutbildningen går ut på att lära sig döda andra människor, och den som rekryteras dit måste ges tydlig information om detta. Men det nämns inte någonstans i det reklammaterial som Försvarsmakten sprider för att locka till sig ungdomar, säger Lotta Sjöström Becker.

ETT NYCKELBEGREPP inom den pedagogik som Försvarsmakten använder i sin soldatutbildning är ”moralisk frikoppling”. Genom medveten avindividualisering och träning i att avhumanisera motståndarsoldater skapar man vad man kallar en parallell moralisk struktur, där dödandet blir ett förväntat beteende snarare än något icke önskvärt.

– Vi tror att många fler skulle vägra vapen om de fick möjlighet att reflektera över vad det faktiskt innebär att göra värnplikt samt om vi kunde erbjuda ett civilt alternativ. Det vore en välkommen utveckling med tanke på att militära insatser är ineffektiva som konflikthanteringsmetod och dessutom skapar oerhört mycket mänskligt lidande, säger Lotta Sjöström Becker.

Text: Julius Copcutt