Vi fördömer mordet på fader Marcelo, präst och fredsbyggare i Mexiko - Kristna Fredsrörelsen

Vi fördömer mordet på fader Marcelo, präst och fredsbyggare i Mexiko

Datum: oktober 21, 2024 | Kategori: Internationell medföljning, Mexiko, Opinion

Kristna Fredsrörelsen fördömer mordet på fader Marcelo Pérez Pérez, människorättsförsvarare och symbol för fred och rättvisa i Mexiko.

Stockholm den 21 oktober 2024

Prästen och människorättsförsvararen fader Marcelo Pérez Pérez mördades på morgonen den 20 oktober 2024. Han sköts till döds i sin bil av två maskerade personer på motorcykel då efter att han avslutat en mässa i stadsdelen Cuxtitali i San Cristóbal de las Casas i södra Mexiko.

Marcelo Pérez Pérez var en erkänd människorättsförsvarare och fredsbyggare. Han var präst i församlingen Nuestra Señora de Guadalupe i San Cristóbal de las Casas och en drivande kraft i den katolska gräsrotsorganisationenen El Pueblo Creyente. Med stora risker för sin säkerhet engagerade han sig för utsatta människor som tvångsförflyttats och i lokala medlingsprocesser för att minska våldet i de delar av delstaten Chiapas där han arbetade. Den 13 september i år ledde fader Marcelo vad som kom att bli hans sista pilgrimsfärd för fred där mer än 10 000 personer deltog för att be för ett slut på det våld som drabbar delstaten.

Fader Marcelo var outtröttlig i sitt arbete för att försvara de mänskliga rättigheterna. På grund av det har han utsatts för hot och trakasserier från både icke-statliga och statliga aktörer i form av hot om åtal, förtal, fysiska angrepp och dödshot. Enligt FN:s deklaration för människorättsförsvarare, har stater ansvar att vidta alla nödvändiga medel för att säkerställa MR-försvarares skydd för att kunna utöva sitt legitima arbete.

Kristna Fredsrörelsen finns på plats i Mexiko för att stödja MR-försvarare och deras rätt att arbeta utan hot. Många organisationer har utryckt oro och agerat för fader Marcelos säkerhet. En av dem är den Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter som gentemot den mexikanska staten utfärdat särskilda krav på skyddsåtgärder som garanterar fader Marcelos säkerhet. Dessa krav var fortfarande i kraft vid tillfället för mordet.

Kristna Fredsrörelsen fördömer mordet på fader Marcelo Pérez Pérez. Vi uppmanar de mexikanska myndigheterna att:

  • Genomföra en omedelbar, grundlig och opartisk utredning av mordet på Marcelo Pérez Pérez och att ställa de ansvariga inför rätta
  • Vidta genomgripande åtgärder för att säkerställa mexikanska människorättsförsvarares möjlighet att genomföra sin legitima verksamhet utan hot och andra risker för sin säkerhet.