Lars Ingelstams bok Fredspolitiska perspektiv, är en ”grundkurs” i säkerhetspolitik som innefattar ickevåld och annan fredlig konfliktlösning.
Lars Ingelstams långa meritlista röjer den stora drivkraft som ligger i grunden för ett livslångt engagemang för fredsfrågor.
Han har varit verksam som professor vid KTH, lett sekretariatet för framtidsstudier och publicerat sig i en rad ämnen som lokal ekonomi, system, vapenexport, våra grannlandsrelationer till Ryssland och inte minst säkerhetspolitik.
Kristna Fredsrörelsen har bland annat publicerat hans tidigare skrift Svensk säkerhetspolitik för fred – som utgör förlagan till nya boken Fredspolitiska perspektiv.
” Klart är att Sveriges nuvarande säkerhetspolitik ännu tydligare prioriterar det militära perspektivet.”
Det är fem år sedan Svensk säkerhetspolitik för fred kom ut. Hur skulle du vilja sammanfatta de säkerhetspolitiska förändringarna som ägt rum under den här tiden?
– De två stora förändringarna är att Ryssland angripit Ukraina och att Sverige tillsammans med Finland ansökt om medlemskap i Nato. Det senare innebär militär upprustning och krigsförberedelser i Östersjöområdet. Men alternativet att stå utanför är också svårt att bedöma: mer tid hade behövts för eftertanke. Klart är att Sveriges nuvarande säkerhetspolitik ännu tydligare prioriterar det militära perspektivet.
Utifrån ditt livslånga engagemang för fred och ickevåld: vad tror du är fredsrörelsens främsta utmaning idag?
– Krigets logik – fiendebilder och ”framgångar” – kommer att dominera under en tid. Vi kan argumentera för förhandling och medling, men hur ett pågående krig bör avslutas kan vi inte avgöra. Fredsrörelsens och andra demokratiska krafters stora uppgift är att redan nu förbereda för tiden efter kriget. Då behövs försoning, samarbete och vänskapliga förbindelser mellan forna fiender, liksom nedrustning och förebyggande. Aldrig mera krig!
På FN-dagen, den 24 oktober ordnar författaren och Kristna Fredsrörelsen ett boksläpp av Fredspolitiska perspektiv.
Boken presenteras och en särskilt inbjuden panel diskuterar bokens frågeställningar, under ledning av Martin Uggla, tematisk rådgivare på Kristna Fredsrörelsen. Mänsklig säkerhet och möjliga, nödvändiga, ickevåldsliga sätt att uppnå denna står i centrum. Vad kan var och en av oss göra – själva och tillsammans med andra – för att bidra till hållbar fred?
Paneldeltagare: Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare Kristna Fredsrörelsen, Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna, Jonas Eek, domprost Stockholms domkyrkoförsamling, Kerstin Bergeå, ordförande Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.
Aftonen ramas in av Julia Ryberg från Vännernas samfund, som framför musik och text med fredstema.
En version av denna text är ursprungligen publicerad i Kristna Fredsrörelsens medlemstidning Fredsnytt.
Är du journalist och vill komma i kontakt med någon Lars Ingelstam eller Kristna Fredsrörelsens generalsekreterare Lotta Sjöström Becker? Kontakta oss gärna kommunikation@krf.se