Målmedvetet och långsiktigt arbete för rätten att vägra vapen ligger bakom nya framgångar i Colombia. Vår samarbetsorganisation Justapaz har drivit frågan i mer än 30 år och skördar nu frukterna.
Justapaz arbetar, tillsammans med sina partners och lokala initiativ, outtröttligt för ett demilitariserat samhälle vars framtid definieras av ord och liv snarare än vapen och våld. Ett viktigt övergripande mål har sedan starten varit att avskaffa den obligatoriska militärtjänstgöringen. Justapaz, med sitt nätverk av unga antimilitarister och andra allierade, är övertygade om att rätten att vägra vapen är ett verktyg som bidrar till att bygga fred.
Rätten till vapenvägran fastställdes i den colombianska grundlagen redan 1991 men vägen till att förverkliga rättigheten har varit lång och krokig. Under mer än 20 års samarbete mellan Kristna Fredsrörelsen och Justapaz har vi bevittnat de steg som tagits i denna riktning.
Tillsammans med olika civilsamhällesaktörer (ungdomsrörelsen, antimilitaristiska nätverk, religiösa organisationer och kyrkor) och makthavare (kongressledamöter och regeringsinstitutioner med ansvar för skydd av mänskliga rättigheter) bidrog Justapaz till att skapa juridiska prejudikat i konstitutionsdomstolens domar från 2009 och 2012 som stärkte rätten till vapenvägran. Flera år senare, 2017, bidrog de till att reglera rätten till vapenvägran genom lag 1861. Denna lag erkänner bland annat vapenvägran med hänvisning till religiös, etisk eller filosofisk övertygelse som skäl för att inte göra från militärtjänstgöring. Den förbjöd också godtyckliga frihetsberövanden i rekryteringssyfte, populärt kallat ”batidas” (razzior), när soldater tvingar med unga män utan rätt papper till närmaste militärbas.
Justapaz senaste framgång inträffade för fyra månader sedan när Colombias president Gustavo Petro undertecknade presidentdekretet 1079, som för första gången inkluderar social fredstjänst som ett alternativ till obligatorisk militärtjänstgöring. Det betyder att unga personer nu kan välja alternativ till obligatorisk militärtjänstgöring.
Social fredstjänst som alternativ är ett steg på vägen mot avskaffandet av den allmänna värnplikten. Trots att den (fredstjänsten) fortfarande är obligatorisk, skapar den garantier för att ungdomar ska slippa delta i kriget mot vin vilja, säger Andrés Aponte, koordinator på Justapaz.
Justapaz framsteg genom åren visar att långsiktiga partnerskap tillsammans med ett brett deltagande av olika aktorer är en nyckel till samhällsförändringar. De visar också hur rättvis fred kan materialiseras med konkreta förändringar.
Numera kan ungdomar som vapenvägrar välja att arbeta med social fredstjänst inom följande områden: