Rapport från Västbanken: en hopplös situation?

En hopplös situation?

Date: december 3, 2023 | Kategori: Artiklar Fredsnytt, Fredsnytt, Ickevåld, Stöd till ickevåldsarbete

När Alma Michold åkte till Västbanken med Följeslagarprogrammet förstod hon att det var en asymmetrisk konflikt hon skulle observera, men inte att hon dagligen skulle få bevittna det systematiska våldet.

– Civilsamhället i Israel och Palestina spelar en central roll för fortsatt utbyte och dialog, även under våldsamma perioder. I uppdraget som följeslagare stöttade och samarbetade vi med olika organisationer på plats. Bland annat israeliska fredsaktivister, men även internationella, palestinska och israeliska organisationer som verkar för fred och mänskliga rättigheter. Det gav ett väldigt starkt intryck att träffa representanter från exempelvis Breaking the Silence, Al Haq och Combatants for Peace. Det finns människor och organisationer på båda sidor av konflikten som outtröttligt fortsätter verka för en rättvis fred.

Det menar Alma Michold, som levt och kommit nära konflikten mellan Israel och Palestina som följeslagare. När hon arbetade som yrkesdansare i Israels huvudstad Tel Aviv för sex år sedan kom hon i kontakt med människor på båda sidor av konflikten, men framför allt med israeliska kollegor som berättade om sin värnplikt i den israeliska militären. Alma satte sig in i frågan och i somras åkte hon som följeslagare med Ekumeniska följeslagarprogrammet till Västbanken. Hennes grupp var placerad i Jordandalen.

– Jag och mina kollegor sov antingen i vardagsrummet eller på madrasser på taket. Västerut syntes Jordanien, runtom oss fanns dadelpalmer och gator fulla av liv. I gryningen gick en rosa sol upp och vi kunde se klostret uppe på Mount of Temptation, ett berg som överblickar Jeriko och där Jesus enligt kristen tradition frestades av djävulen. Från taket såg jag också att de nere på gatan, snett emot vårt boende, började baka runda sesambröd. Bröden serverades direkt från plåten tillsammans med za’atar, en kryddblandning med rostad sesam och vild timjan.

Jag tror att många palestinier som lever på Västbanken upplevde att krisen pågick redan innan Hamas attack och de efterföljande bombningarna.

Israel kontrollerar majoriteten av all mark, men även tillgången till vatten och el. Vilket i praktiken omöjliggör det palestinska bönders och herdars möjlighet att livnära sig.

– Det är en hopplös situation, men jag blev samtidigt så imponerad av människorna jag fick möta, vilken tillit och generositet de visar. Jag tror att många palestinier som lever på Västbanken upplevde att krisen pågick redan innan Hamas attack och de efterföljande bombningarna. Under mina tre månader som följeslagare i somras stegrades våldet. Jag kan inte säga att vi anade vad som skulle hända, men jag är inte förvånad över att våldet eskalerar ännu snabbare på Västbanken nu när världens blickar vänds mot Gaza.

utbränt tält i på ett kargt landskap

”Vi rörde oss bland brända tältdukar som hängde som trasor på sina tältpinnar efter att ha tänts på av bosättare.” Foto: Alma, Följeslagarprogrammet

Tömda byar

Våld från israeliska bosättare är ett stort problem. Mellan juni och september, rapporterade följeslagarna totalt 843 incidenter om brott mot folkrätten. Omkring 50 procent var relaterade till bosättare. Hela byar tömdes redan i somras.

På bilden syns ett rum som ligger i öde. Glassplitter och stenar ligger på det bruna golvet och utspridda skolböcker.

Den vandaliserade skolan i Ras-al-Tin – en av flera byar som tömts på invånare i Västbanken under 2023. Foto: Alma, Följeslagarprogrammet

– I augusti besökte vi byn Ras al-Tin. Den sista palestinska familjen hade valt att lämna två dagar innan vi anlände. Madrasser hade buntats ihop med högar av krossade tallrikar och koppar. Byns skola hade vandaliserats. Vimplar hängde kvar i taket, golvet var täckt av stenar, glassplitter och omkullvälta möbler. Där, på golvet, hittade jag en skrivbok i engelska som tillhörde Omar. Han gick i klass ett, stod det skrivet på framsidan.

Efter hemkomsten har Alma och hennes följeslagarkollegor fått samtalsstöd och också funnit stöd i varandra. Inte minst efter 7 oktober. Då tog plötsligt IsraelPalestina-frågan över nyhetssändningarna.

– Det har varit väldigt påfrestande att läsa om hur tusentals civila liv skördats i Hamas terrorattack och under Israels pågående bombningar av Gaza. Att kriget dessutom spär på både antisemitism och islamofobi i världen är ofattbart sorgligt. På plats var det tydligt hur polariserad konflikten är och hur olika syn som råder i frågan. Jag märker att den polariseringen har förstärkts, också i Sverige.

Alma Michold / Nathaly Salas


Är du journalist och vill komma i kontakt med någon av Kristna Fredsrörelsens samarbetsorganisationer eller människorättsförsvarare i de områden där vi verkar? Kontakta oss gärna kommunikation@krf.se

Personer i judiska bönesjalar. De ber och bär t-shirts med texten Not i Our Names.Artikeln är ursprungligen publicerad i Kristna Fredsrörelsens medlemstidning Fredsnytt.

Ladda ner hela numret här. Som medlem får du tidningen i pappersform i brevlådan.