Svensk säkerhetspolitik för fred

Säkerhetspolitik är ett brett och viktigt område
som behöver fler engagerade röster. Genom denna faktaspäckade men samtidigt lättillgängliga skrift får du en grund att stå på. Här finns också en studiehandledning för dig som vill diskutera vidare med andra. Hur skapar vi en säkerhetspolitik för fred?

Ladda ner boken som pdf kostnadsfritt.  Du kan också få hemskickat ett tryckt exemplar genom att skicka ett förfrankerat (54 kr/6 valörlösa frimärken) C4-kuvert med din adress på till kansliet, att: Mari Lindgren.


 

Manual för fred i ditt lokala samhälle

Hur skapar du förändring i ditt lokala samhälle? Hur identifierar du problem som behöver lösas? Hur gör du en målgruppsanalys, hur får du kontakt med allierade och hur mobiliserar du volontärer till projektet?

Denna manual är en praktisk vägledning för att skapa förändring. Råden i manualen baseras på Kristna Fredsrörelsens erfarenheter från vårt internationella arbete i våldsamma konflikter och från engagemang i civilsamhällets Sverige.

Pris: Ladda hem manualen gratis här


Utvärdering av pilotprojektet Medföljare

Pilotprojektet Medföljare föddes i kölvattnet av flyktingvågen hösten 2015. Från Migrationsverkets överbelagda asylboenden kom rapporter om trygghetsproblem. Migrationsverket efterlyste därför närvaro av “religiösa funktionärer”. KrF har mellan mars 2016 och maj 2017 tillsammans med Sveriges interreligiösa råd arbetat trygghetsskapande på asylboenden i Stockholm och Göteborg.

Syftet med rapporten är att utvärdera projektet och föreslå ytterligare utveckling av metoden med preventiv närvaro.

Pris: Ladda hem rapporten gratis här

Grannlaga: kontakter med ryssar och Ryssland

Forskaren och författaren Lars Ingelstam beskriver i boken Grannlaga hur Sverige istället för militär upprustning bör satsa på diplomati, handel och gräsrotsaktiviteter för att skapa goda relationer med grannlandet Ryssland och därmed förebygga konflikt. Genom dialog inte bara mellan politiker, utan mellan folken, kan samarbetet och relationen till Ryssland stärkas.

Kan laddas ner gratis. Den tryckta upplagan är slut.


Framsidan av boken Friendly Relations av Lars IngelstamFriendly Relations: Cooperation and dialogue between Russians and Swedes

This publication is a brief summary of a book-length study (Grannlaga, see above) on contacts between Russia and Sweden, concentrating on people-to-people and society-to-society relations. The intention is to identify existing and potential contacts that can serve to foster cooperation and enhance trust and friendship.

Download Friendly Relations as pdf. For high resolution, click here


framsida mexikorapport 2017cMigration och människorättsförsvarare i Mexiko

Centralamerikanska migranter och flyktingar tvingas korsa Mexiko för att nå fram till USA i hopp om ett liv i välstånd och trygghet. Farorna är många under resans gång. Men i Mexiko finns samtidigt många modiga människor som utsätter sig själva för risker för att hjälpa migranter och flyktingar under deras resa. Vilka är dessa människor och hur ser deras verklighet ut?

I denna reviderade version hoppas vi kunna ge en nyanserad bild av den verklighet, de risker och de behov av säkerhet som de som arbetar med migration har. Vi har samtidigt velat undersöka situationen som många migranter i Mexiko befinner sig i.

Pris: Ladda hem rapporten gratis här


Ickevåldet vägar – Fred i terrorns tid

Varför tycks terrorn dra fram särskilt i spåren av ickevåldsprotester? Vilka är orsakerna till det sönderfall vi bevittnar i Mellanöstern? Går det att förhandla med extremister? Och varför tycks det omöjligt att tala om terrorism utan att komma in på religion? Det är några av de aktuella frågor som behandlas i denna bok – tillsammans med den kanske viktigaste: Vilka är ickevåldets vägar i denna terrorns tid?

I slutet av boken finns en studieguide av Sofie Twal Hedman.

Pris: Beställ direkt av Marcus förlag


Inspirationsmaterial Martin Luther King-dagen 2015Inspirationsmaterial Martin Luther King-dagen

Att ha ickevåld som ledstjärna innebär att vi aktivt kan verka för ett fredligare samhälle genom vårt agerande. Gång på gång används ickevåld med häpnadsväckande resultat: diktaturer faller, imperier viker undan och rasismen förlorar sin drivkraft. Men det krävs strategisk planering, mod och hårt och tålmodigt arbete. Det var något som medborgarrättsrörelsen med Martin Luther King i spetsen fick erfara.

I det här materialet finns några inspirerande exempel på hur vanliga människor, liksom Martin Luther King, har valt att agera i sin vardag på ett fredligare och ickevåldsligare sätt. Här finns också samtalsfrågor att samlas kring och tips och förslag på texter, sånger och böner som du kan använda för att fira gudstjänst i Martin Luther Kings anda.

Pris: Ladda hem materialet gratis här.


A5_Aktionstips_webb_Sida_01Aktionstips för en värld utan vapen

I det här häftet hittar du information om fyra olika säkerhetspolitiska frågor. Efter varje text finns det samtalsövningar att göra i grupp och ett tips på en aktion. Du kan använda materialet för att lära dig mer eller tillsammans med andra. Då kan ni tillsammans läsa texten, göra diskussionsövningarna och sedan planera och genomföra aktionen.

Pris: Ladda hem häftet gratis här eller beställ tryckta exemplar med hjälp av formuläret längst ned på sidan. Beställaren betalar endast porto.


forsattsblad_mtrlsidaFredligt

Ett material om fred och ickevåld riktat till barn 9-12 år.
Producerat av Kristna Fredsrörelsen och Svenska Kyrkans Unga.

Pris: Ladda hem häftet gratis här eller beställ tryckta exemplar med hjälp av formuläret längst ned på sidan. Beställaren betalar då endast porto.

Det finns också en ledarhandledning med tips på upplägg och övningar utifrån Fredligt, den går att ladda hem här.


folderbildKristna Fredsrörelsens folder

Informationsfolder om Kristna Fredsrörelsen.

Pris: Ladda hem foldern gratis här eller beställ tryckta exemplar med hjälp av formuläret längst ned på sidan. Beställaren betalar endast porto.


hjalpande_hand_omslagEn hjälpande hand

En dokumentär serieroman om vapenexportlandet Sverige.
Zven Johansson får sparken från jobbet som pr-konsult i Stockholm och lommar slokörat hem till mamma i Karlskoga.

Fakta:
Titel: En hjälpande hand
År: 2010
Utgiven av: Atlas
Antal sidor: 72
Redaktörer: Fabian Gransson, Lars Krantz och Fredrik Quistbergh
Pris: 120 kr inklusive porto.

Beställ med hjälp av formuläret längst ned på sidan.


jesus_omslag_1Jesus och ickevåld

Många talar om ickevåld, men vad betyder det egentligen? Och har ickevåld med kristen tro och Jesus att göra?

Fakta:
Titel: Jesus och ickevåld – en antologi
Redaktör: Klaus Engell-Nielsen
Förlag: Kristna Fredsrörelsen
Utgivningsår: 2006
Antal sidor: 108
Pris: Gratis, beställaren betalar endast porto.

Beställ med hjälp av formuläret längst ned på sidan.


 

Beställ publikationer och material

Fyll i namn, leveransadress samt vilket material du vill beställa i följande formulär så skickar vi det så snart vi kan.Uppge gärna din e-postadress eller ditt telefonnummer ifall vi skulle behöva kontakta dig angående din beställning.
  • Antal + typ av material

AKTUELLT
BLI MEDLEM

Var förändringen du själv vill se. Bli medlem i Kristna Fredsrörelsen.

VIDARE
GE EN GÅVA

Stå upp för fred och mänskliga rättigheter. Ge en gåva till Kristna Fredsrörelsen.

VIDARE

AKTION

Agera mot människorättsbrott. Gå med i vårt aktionsnätverk.

VIDARE

SKYDDSÄNGEL

Bidra till arbetet för fred och mänskliga rättigheter. Ge bort en skyddsängel.

VIDARE