Hemkommen fredsobservatör berättar om orättvisor och motståndskraft i Colombia

”Det är lätt att komma folk nära” – Karolina Boyoli

Datum: december 19, 2023 | Kategori: Artiklar Fredsnytt, Colombia, Internationell medföljning

Karolina Boyoli har nyligen kommit hem efter att ha varit fredsobservatör i Colombia i ett år. Med sig hem tar hon insikter om de underliggande orättvisorna i samhället och lärdomar motståndskraften i det colombianska civilsamhället.

I Colombia arbetar Kristna Fredsrörelsens fredsobservatörer med metoden internationell medföljning. Vi medföljer organisationer som arbetar för fred och rättvisa på våldsdrabbade på resor, möten, demonstrationer och andra aktiviteter. Det bidrar till att öka deras säkerhet och handlingsutrymme, genom ickevåld.

Karolina Boyoli arbetade som fredsobservatör i Colombia i ett år för Kristna Fredsrörelsen.

Karolina Boyoli. Foto: privat.

Vad tar du med dig från din tid som observatör?

-Orättvisor. Orättvisan i att mödrar tillbringar sina liv med att söka efter sina barn. Vissa samhällsgrupper får alltid leva i förtryck. Särskilt i regioner som inte blir lika prioriterade som andra. Orättvisan i att vara kvinna på en plats där manschauvinismen är så närvarande. Vissa får bo på samma plats jämnt och andra tvingas fly. Men också såklart den enorma motståndskraften i det colombianska samhället. Hur de – trots en utmanande kontext – kämpar för sin sak. Jag vet inte var de hittar styrka? Det finns väl inget annat val.

Hur är det att medfölja så utsatta personer i en potentiellt farlig omgivning?

-Det man behöver göra är att tänka efter väldigt mycket och analysera säkerheten. Annars är ju de medföljda som vem som helst. De vill också skoja och ha kul – men de är mycket utsatta. De kan plötsligt få ett telefonhot. De kan bli nekade att passera en vägspärr. Och så vidare. Så en måste anpassa sig hela tiden. Vår strategi är att vara så respektfulla som möjligt. Så att andra ska se att vi är på plats. De medföljda är medvetna om hur det funkar, att vi jobbar i ett år. Vi välkomnas bjuds in i det sociala. Vi medföljer på deras initiativ, och kommer fort in i kontexten. Det är lätt att komma folk nära.

Du har valt att berätta om Blanca – varför?

– Det här var en av de svåraste medföljningarna jag gjorde. För den rörde en av de smärtor som det är närmast att relatera till. Du läser om så och så många döda – de går inte att relatera till – men när någon säger: ”min mamma är borta och jag har letat i 20 år. Vi misstänker att det är polisen…” Blanca bar alltid en mösskeps, hade snälla mjuka ögon och såg ut som en människa som kämpat mycket. Två av hennes fyra barn lever.

Vad gjorde att du ville bli fredsobservatör?

– Min längtan att leva och arbeta med mänskliga rättigheter i Latinamerika. Kristna Fredsrörelsens arbetsmetod. Insikten om det privilegium mitt svenska pass innebär. Jag möjliggör andras arbete. Då är det rimligt att göra det.

/Nathaly Salas

Läs Karolinas artikel "Kamp för rättvisa bortom döden" i senaste Fredsnytt

Är du journalist och vill komma i kontakt med någon av Kristna Fredsrörelsens samarbetsorganisationer eller människorättsförsvarare i de områden där vi verkar? Kontakta oss gärna kommunikation@krf.se

Personer i judiska bönesjalar. De ber och bär t-shirts med texten Not i Our Names.Artikeln är ursprungligen publicerad i Kristna Fredsrörelsens medlemstidning Fredsnytt.

Ladda ner hela numret här. Som medlem får du tidningen i pappersform i brevlådan.